Karneval obrednih povorki – predavanje

U okviru Karnevala obrednih povorki 3. marta u Master hali Novosadskog sajma održaće se tribina i stručno predavanje na temu kulture maskiranja, obrednih povorki sa aspekta etnologije i antropologije.

Karneval obrednih povorki čine dečiji maskenbal, muzički nastupi, tribine i stručno predavanje, koncerti gostujućih grupa iz zemlje i inostranstva koji će svojim šarenim sadržajem upotpuniti program Seobe.

Gost na predavanju na temu “Maske i ljudi iza maske  3. marta od 16 sati biće prof dr Vesna Marjanović etnolog/antropolog u Master hali Novosadskog sajma.

Na predavanju će se govoriti o maskama kao tradicionalnom modelu kulture, njihovoj klasifikaciji, simbolici, geografskoj rasprostranjenosti, kao i o maskama u danas.

U okviru Karnevala održaće se i dečji maskenbal 10. marta i performansi i koncerti 11. marta u Master hali Novosadskog sajma. Karneval je povlašćeno vreme proslava i festivala. U izvornom značenju reči, karneval bi s jedne strane predstavljao oproštaj od mesne hrane, s druge oslobađanje od nevolje, a sa treće teranje zime i doček proleća.

Na području Vojvodine kao multietničke sredine, različite etničke grupe su ovakvim povorkama dale svoja obeležja. Značajan pečat uopšte na kulturu maskiranja, izvođenje igrokaza i oblike ponašanja ostavilo je nemačko stanovništvo koje je živelo na ovim prostorima, ali i stanovništvo drugih etniciteta koje je naseljavalo krajeve u kojima su dolazili u dodir sa germanskom tradicionalnom kulturom. „Karneval obrednih povorki” dočarava iskonske običaje sa ovih prostora i predstavlja susret različitih kultura regiona sa partnerima iz Srbije, Hrvatske, Mađarske i Bugarske.

Partner programa Seobe duša je Novosadski sajam, a podršku su pružili i kompanije Globos osiguranje i Dijamant DOO.
Foto: Promo

Oznake:

Datum

03. мар 2022.
Završen!

Vreme

16:00

Lokacija

Master Hall of Novi Sad Fair

Organizator

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”
Internet adresa
https://novisad2022.rs/