muzika gospela

Muzika gospela – izraz nade: putovanje preko kontinenata, kroz kulturu i vreme / Karavan

Koncert muzike gospela održaće se u Kulturnoj stanici Bukovac, u okviru programske celine Karavan, 17. marta u 19.30 sati, koje organizuje Udruženje građana M- Art.

Gospel muzika je zajednički imenitelj kretanja, promene, podsticanja raznolikosti i prožimanja, sa verom u moć pojedinca da unapređuje sebe i sve oko sebe, kao u pesmi Shine Your Light, pesmi izbeglica Agencije za izbeglice Ujedinjenih nacija.

Gospel muzika je jedno od najsnažnijih svedočanstava prisilnih migracija i borbe za slobodu i prava Afroamerikanaca. Meri Gospel hor (Merry Gospel Choir) iz Beograda, pod upravom dirigentkinje Marije Kuburić Borović, pripremio je koncert „Muzika gospela – izraz nade: putovanje preko kontinenata, kroz kulturu i vreme”, sa željom da publici približi viševekovni razvoj gospel muzike, kao i njen uticaj na modernu muziku, što je povezano sa razvojem koncepta sloboda i prava koji je karakterističan za afroameričku populaciju. Osnovne poruke ovog programa – izražavanje težnji ljudskih bića kroz muziku i u najtežim okolnostima prisilnih i dobrovoljnih migracija, represije, nemaštine, segregacije, koje ne prestaju da budu aktuelne ili danas postaju aktuelnije nego pre deceniju ili dve.

Projekat Karavan je deo programskog luka Seobe gde nas očekuje i gastronomsko putovanje. Od 17. do 20. marta posetićemo različite evropske regije sa željom da hrana bude povod za promišljanje drugog i drugačijeg. Dođite u naše kulturne stanice i osetite ukus internacionalnog duha zajedništva.

Projekat podrazumava četiri dana kulinarskih i muzičkih programa u kulturnim stanicama u Novom Sadu i Zoni 021 i dnevno je podeljen po klasterima severne, zapadne, južne i istočne evropske regije, internacionalnog i regionalnog karaktera.

U večernjim časovima planiran je i muzički program koji bi se odnosio na izvođače world music žanra, sa ciljem prikazivanja muzičke tradicije istočne, zapadne, severne i južne Evrope.

Raspored programa pogledajte na linku Karavan.

Program je podržala IDEA.

Foto: Vesna Lalić

Oznake:

Datum

17. мар 2022.
Završen!

Vreme

19:30

Lokacija

Kulturna stanica Bukovac
Karađorđeva 76, Буковац
Internet adresa
https://bukovac.kulturnestanice.rs/

Organizator

Udruženje građana M-art