Orijentacija u 100 revolucija / Bijenale scenskog dizajna

„Orijentacija u 100 revolucija“ je izložba koja će biti predstavljena na otvaranju programskog luka Kaleidoskop kulture, od 1. do 6. septembra u Distriktu, objekat Gvožđara, lokal 2. 

Izložba se realizuje kao deo Bijenala scenskog dizajna” i deo je otvaranja programskog luka Kaleidoskop kulture.

Slika i njene likovne reference ispituju način na koji apstraktna slika postaje dodatno označena, a potom i preiščitana drugim sistemima znakova i znanja. Slika je deo istoimene izvedbene strukture u kojoj funkcioniše kao performativni objekat, inicijator izvedbene aktivnosti čiji potencijal leži u mogućnosti da prekrije druge objekte u prostoru izlaganja/izvedbe. Ovakva akcija može biti dodatno interpretirana unutar okvira dva tekstualna priloga. U pitanju su hronološko-geografsko-istorijski spisak revolucija i društvenih nemira koji su se desili u proteklih sto godina i fragment iz romana Pesma, Oskara Daviča u kojem se nabrajaju različite grupe, klasne pozicije i prirodni entiteti čiji su pokret i kritička reč potrebni da bi se desila pobuna.

„Orijentacija u 100 revolucija“ (slika reprodukovana na tekstilu površine sto kvadratnih metara, 2017), revolucija migrira kroz različite prostore i umetničke kontekste, izvedbeni (prostori namenjenim izvođačkim umetnostima), izlagana je u galerijskom i muzejskom okviru (MAXXI Muzej u Rimu, Galerija Kolarac i Paviljon Cvijete Zuzorić, Beograd; Galerija Nadežda Petrović, Čačak), pojavljivala se u eksterijeru (gradski trg i fasada Rathausa u Innsbrucku, na glečeru Kaunertal) privatnoj galeriji/stanu (Manifesto, Beograd), komercijalnom prostoru (Kaufhaus Tyrol, Innsbruck), razmatrajući tako različita mesta revolucionarnog promišljanja.

Radovi koji će biti predstavljeni od 1. do 9. septembra u Distriktu:

„(zamišljene) Porodične priče”  / Radionica, lok. 2
„Studentski bijenale” / Fabrika, lok. 2
„Majstorsko pismo” / Radionica, lok. 4
„Tvorci magije” / Radionica, lok. 6
„Collab Commons” / Gvožđara, lok. 1
„Orijentacija u 100 revolucija” / Gvožđara, lok. 2

Partneri Kaleidoskopa kulture su Erste bankaIDEADDOR osiguranjeA1 Srbija i Heineken Srbija.

Foto: Promo

Oznake:

Datum

04. сеп 2022.
Završen!

Vreme

12:00 - 23:55

Lokacija

Distrikt
Булевар деспота Стефана 5, Нови Сад