Strip, nasleđe i savremena umetnost / Remix Comix

Konferencija „Strip, nasleđe i savremena umetnost” biće održana od 28. do 30. oktobra u Fabrici, lokal 2 (bivši Route66) u Distriktu, u okviru „Grada stripa” programskog luka Druga? Evropa.

Kroz razgovor sa renomiranim autorkama i autorima, pokušaćemo da damo odgovor na ključno pitanje: kako urbani stripovi mogu da predstave, poprave, pa čak i obnove savremene evropske gradove i vode ka društveno pravednijim i održivim ciljevima?

Deo konferencije uključiće predavanja, radionice i crtanje murala, gde će biti predstavljeni urbani, autorski stripovi inspirisani temama nevidljivog kulturnog nasleđa.

„Grad stripa”, kao programska celina Druge? Evrope, oživeće okupljanjem savremenih svetskih strip crtača i proučavalaca stripa (istoričara umetnosti, sociologa, istoričara) kroz međunarodni projekat „Remix Comix”.

Iako se strip smatra izvorom zabave, pažljivi posmatrači znaju da je on oduvek odličan medij za promišljanje o različitim društvenim previranjima. Od Spigelmanovog „Mausa” do „Alana Forda“ postoje mnogobrojni stripovi koji su hrabrili čitaoce i čitateljke da malo više razmišljaju o društvu. Uključivanjem umetnica i umetnika sa festivala kao što su „Tinta” u Ljubljani, „Nova festival” u Pančevu, „Nextcomics” u Lincu i festival „Lustr” u Pragu zajedno sa umetnicima i umetnicama okupljenim oko LED art kolektiva iz Novog Sada, predstaviće se evropske scene angažovanog, originalnog stripa vrednog pažnje šire publike.

Konferenciju će otvoriti Uli Lust (Ulli Lust), austrijska strip autorka koja živi i radi u Berlinu. U svom predavanju će govoriti o grafičkom novinarstvu i dokumentarnom pripovedanju i podeliti neke od svojih ideja i tehnika.

Uli Lust je napisala izuzetno moćnu i tešku knjigu „Danas je poslednji dan ostatka vašeg života”, vizuelizujući i pripovedajući fascinantno putovanje o odrastanju, polu, životu na ulici i mašti. Ova knjiga, kao i mnoga druga njena dela, pokazuje kako Lust maestralno priča smislene priče, poput modernih bajki, u divnom plesu mašte, reportaže, refleksije i filozofije.

Drugi razlog zašto je Uli Lust postala naš glavni govornik je njeno dugogodišnje iskustvo u žanru gradskog izveštavanja kroz vizuelno pripovedanje. Nekada je radila inspirativne reportaže o Berlinu i Haleu, u kojima svaki detalj priča priču, svi elementi uličnog života se vraćaju kao persone. Povremeno meša fantaziju sa reportažom, kao u prelepoj seriji o (zamišljenim) poplavama u holandskom gradu Harlemu.

Zavirimo zajedno u strip kuhinju Uli Lust: kako ona posmatra gradove, ulice i ljude koji tamo šetaju i žive? Kako ona vizualizuje svoje priče, kako tera svoje likove da se kreću, pričaju i ožive?

Program:

Petak, 28. oktobar / Otvaranje

17 časova / Otvaranje izložbe „Neka se igraju deca po ulici sa tvojim očima!“

18 časova / Otvaranje konferencije

18.30 časova / Glavna gošća, umetnica Uli Lust (Austrija): Dokumentarno izveštavanje i vizuelno novinarstvo. Prave životne priče.

20 časova / Buffet

21 časova / Svirke / Proizvodnja

Subota, 29. oktobar / Nasleđe i kolektivna sećanja u stripu

10 časova / Trodnevna radionica pravljenja (fan)zina: Oskars Pavlovskis, Kuš! (Letonija)

10 časova / Otvaranje programa

10.15 časova / Seminar: Sećanje kroz strip: Spiegelman, Nakazava, Satrapi – Jasko Horsman i Matejs Peters sa Univerziteta u Lajdenu (Holandija)

11.30 časova / Seminar: Reprezentacija kroz strip – Pesnik i strip kritičarka Džanan Marasligil (Brisel, Amsterdam).

12.45 časova / Pauza za kafu

13 časova / REMIX: Paralelne radionice

1. Radionica: Pogledati kreativni distrikt novim očima

Barbora Milerova (kustoskinja Lustr-festivala u Pragu) će izvesti učesnike na ulicu, gde će predstaviti osnovu metode „deep mapping“.

2. Radionica: Storycatchers za strip i pozorište

ZID-teatar (Amsterdam) predstaviće društvenu igru koja pokreće maštu i „hvata“ nove priče.

3. Radionica: Poljubac mudrosti i ludila

13 časova / Srpski strip crtač Mileta Poštić zajedno sa koleginicom Jelenom Bobić predstaviće strip koji je kreirao za izložbu slikara Uroša Predića u Galeriji Matice srpske.

15 časova / Ručak

16 časova / Sećanja sa Balkana Tri strip crtača iz regiona će predstaviti svoj rad o regionalnim sećanjima na Drugi svetski rat. To su: Blaž Vurnik (Slovenija), Boris Stanić (Srbija) i Aleksandar Zograf (Srbija).

18.30 ćasova /  Projekcija filma „Posljednje avanture Kaktus bate” (Đorđe Marković)

21 čas / Koncerti / Proizvodnja

Nedelja, 30. oktobar: Savremena umetnost u stripu

10 časova / Otvaranje programa

10.15 časova / Prezentacija: Walhalla belgijskog stripa – Urednik stripova Rul Danen (Belgija) govoriće o belgijskim novitetima u svetu stripa, naizgled zemlje koja mnogo voli stripove.

11.15 časova / Seminar: Stripovi u muzejama – Barbara Egert, Next Comics Festival iz Linca (Austrija)

12 časova / Prezentacija: Strip i savremena umetnost u (fan)zinima – David Šilter, Festival Kuš! (Letonija)

12.45 časova / Ručak

14 časova / Prezentacija: Stripovi u javnom prostoru – Akinori Oiši, multimedijalni umetnik i ilustrator (Japan)

14.45 časova / Radionica: Strip u novinarstvu – Eva Hilhorst, (Holandija), urednica platforme za vizuelno novinarstvo Drawing the Times

16 čaova / Završna sesija: Moć stripa

17 časova / Sketch Battle

18 časova / Zombie Walk (u okviru Filmskog Fronta)

20 časova / Žurka  

Konferencija „Strip, nasleđe i savremena umetnost” se održava u okviru projekta „Remix Comix”, a registracija za konferenciju se vrši putem njihovog sajta.

Događaj je pristupačan osobama sa fizičkim invaliditetom.

 

 

 

Foto: Promo

Oznake:

Datum

28. окт 2022.
Završen!

Vreme

10:00 - 20:00

Lokacija

Distrikt
Булевар деспота Стефана 5, Нови Сад

Organizator

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”
Internet adresa
https://novisad2022.rs/

Ostali organizatori

Multimedijalni centar Led Art
Forum Ljubljana (Slovenija)
Next Comics (Austrija)
Lustr Festival (Češka)
Festival Nova (Srbija)
ZID teatar, Amsterdam
Internet adresa
https://zidtheater.nl/en/
Muzej savremene umetnosti Vojvodine
Internet adresa
http://msuv.org/

.

Multimedijalni centar Led Art