zemlja-meda

Zemlja meda / Zeleni bioskop

Projekcije filma „Zemlja meda” održaće se u pet gradova – Sremski Karlovci, Novi Sad, Irig, Kać i Futog, od 22. jula do 19. avgusta. Film se prikazuje u okviru projekta „Zeleni bioskop” koji pripada programskom luku Dunavsko more, pri čemu su novosadske projekcije deo „Paviljona na Štrandu”.

Raspored projekcija:

22. jul / Sremski Karlovci
28. jul / Novi Sad – Štrand
5. avgust / park u Fruškogorskoj, Irig
12. avgust / dvorište Mesne zajednice, Kać
19. avgust / plato ispred Kulturnog centra Mladost, Futog

Sve projekcije počinju u 21 čas, a ulaz je slobodan.

Poslednja pčelarka u Evropi mora da sačuva svoje pčele i vrati prirodnu ravnotežu u Zemlju meda. Uvodni kadrovi filma su tako rustično raskošni da se na trenutak zapitate da li je zaista reč o dokumentarcu. Elegantno obučena u živopisnu bluzu i sa smaragdnom maramom na glavi, Hatidže Muratova gazi krševitim, ali spektakularnim balkanskim predelom na svom putu ka koloniji pčela koju uzgaja. Živi sa svojom bolesnom majkom Nazife u maloj kolibi bez struje u nenaseljenim planinama Severne Makedonije. Ne poznajući drugačiji život, svakako češće viđa pčele nego ljude, sve dok porodica pčelara nomada ne uđe na njenu teritoriju i tako ugrozi ono od čega živi.

Film „Zemlja meda” nominovan je za najbolji dokumentarac i najbolji strani dugometražni film na 92. dodeli Oskara, čime se upisao u istoriju svetske kinematografije kao prvo ostvarenje koje je dobilo ove dve nominacije.

U poslednjih nekoliko godina građani i građanke na globalnom nivou, u sve većem broju, počinju da skreću pažnju na ugroženo pravo na življenje u zdravoj životnoj sredini. Zbog važnosti i aktuelnosti teme, kao i zbog mapiranog problema, da građani i građanke Srbije nemaju dovoljno razvijenu ekološku svest, tim „Slobodne zone” kreirao je projekat „Zeleni bioskop”. Projekat je nastao sa namerom da spoji film i ekologiju u borbi za bolje shvatanje i očuvanje prirode koja nas okružuje. „Zeleni bioskop” ima cilj da trgove gradova pretvori u uzbudljiva mesta proslavljajući godinu u kojoj Novi Sad i Zona 21 predstavljaju epicentar kulturnog života u Evropi.

Foto: Promo

Oznake:

Datum

22. jul 2022.
Završen!

Vreme

21:00 - 22:30
Kategorija

Organizator

Udruženje „Filmski festival Slobodna zona”
Phone
011 3035277
Email
promo@freezonebelgrade.org
Internet adresa
https://slobodnazona.rs/