bijenale scenskog dizajna

Бијенале сценског дизајна 2022

Бијенале сценског дизајна одвијаће се од 6. до 9. септембра, на више културно-уметничких и образовних локација (Студентски кампус у Новом Саду, Факултет техничких наука Универзитета у Новом Саду, зграда Ректората Универзитета у Новом Саду, Креативни дистрикт), а у оквиру програмског лука Калеидоскоп културе.

Обнову бијенала сценског дизајна, које се одржавало од 1997. до 2007. год. покреће одсек за уметност и дизајн (ФТН Архитектура) са идејом креира платформу која ће промовисати, унапредити, стимулисати, развојати и усавршавати креативни и професионални рад у свим областима везаним за дизајн, технику и технологију, продукцију, реализацију и промоцију позоришних пројеката и сценских догађаја уопште, а посебно оних невидљивих умећа и заната без којих сценски догађај не би могао да постоји.

Ново, редефинисано Бијенале покреће Факултет техничких наука у Новом Саду, Центар за сценски дизајн, архитектуру и технологију. Тема Бијенала сценског дизајна 2022. јесте флуидност, схваћена на начин на који о овом појму говори један од најзначајнијих социолога и филозофа 20. века, Зигмунд Бауман.

Бауман данашње време, време после постмодернизма, види као флуидно, неухватљиво у смислу великих наратива и идеологија, као време  без заједничких идеала, колективних акција, време индивидуализма, фрагментираности и дезинтеграције свих „чврстих“ образаца и веза које је установила рана модерност. У таквом времену сведоци смо стања сталних несигурности и неизвесности, која узрокују усамљеност, недостатак комуникације и истинске емоције, аутентичних доживљаја и повезаности са светом.

Како је Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе” уврстила Бијенале сценског дизајна у један од носећих пројеката свог програма, Бијенале ће у великој мери бити посвећено истраживању, освајању, реанимирању и откривању старих, напуштених, недовољно коришћених простора Новог Сада, користећи их као позорнице за различите догађаје. Концепт флуидних сцена Бијеналу пружа могућност за формирање једног креативног инклузивног простора на нивоу града, у којем су колективна акција, осећај повезаности са местом и заједницом могући, упркос идеологији времена у којем живимо.

Бијенале промовише такозване невидљиве људе, оне у позадини, а заправо „произвођаче” позоришта и ставља их у исту раван са ауторима. Нови, обновљени Бијенале, наставља ту традицију уважавањем свих промена насталих у међувремену, како међу струкама које „производе“ дела сценског дизајна, тако и у самим праксама сценског дизајна. Новина у односу на ондашњи Бијенале јесте чињеница да ће награде и признања обухватати и регион.
Ове године награде ће примарно бити додељене из области позоришне продукције, и то представа које су на репертоару. Селекциони одбор изабрао је 12 представа, а жири ће након гледања представа доделити награде и признања.

Селекциони тим:
Јанко Љумовић (Црна Гора)
Ања Пирнат (Словенија)
Мирна Рустемовић (Хрватска)
Бесфорт Идризи (Северна Македонија)
Асја Крсмановић (Босна и Херцеговина)
Даринка Михајловић (ака Селена ОРБ, Србија)

Жири:
Филип Јовановски (Северна Македонија)
Др Матко Ботић (Хрватска)
Др Радивоје ДинуловићИ, председник Жирија (Србија)

Фото: Промо

 

 • 00

  Дана

 • 00

  Сати

 • 00

  минута

 • 00

  секунди

Ознаке:

Датум

04. Септембар 2022.

Локација

Студентски кампус у Новом Саду
Trg Dositeja Obradovića, Нови Сад

Организатор

Факултет техничких наука
Интернет адреса
http://www.ftn.uns.ac.rs/n475077930/fakultet-tehnickih-nauka

Остали организатори

Академија примењених умјетности (Ријека, Хрватска)
Интернет адреса
https://apuri.hr/
Асоцијација за савремену уметност и културу – Факултет ствари које се не могу научити (Битољ, Македонија)
Академија примењених умјетности (Ријека, Хрватска)
Интернет адреса
https://apuri.hr/
Асоцијација за савремену уметност и културу – Факултет ствари које се не могу научити (Битољ, Македонија)
Академија примењених умјетности (Ријека, Хрватска)
Интернет адреса
https://apuri.hr/
Асоцијација за савремену уметност и културу – Факултет ствари које се не могу научити (Битољ, Македонија)