Collab Commons / Бијенале сценског дизајна

Перформативни наступ „Collab Commons” биће представљен од 1. до 9. септембра у Дистрикту, у објекту Гвожђаре, локал 1.

Појекат „Collab Commons” је део Бијенала сценског дизајна која ће бити реализована у оквиру отварања и недеље архитектуре програмског лука Калеидоскоп културе.

Резултат заједничког рада студената Одсека за уметност и дизајн Факултета техничких наука из Новог Сада, Академије примењених уметности из Ријеке и Факултета за ствари које не могу бити научене (Faculty of Things that Can’t Be Learned) из Скопља, биће приказан у форми перформативног догађаја, где ће кроз заједнички исказ бити представљени резултати истраживања на тему модернистичког наслеђа и њховог читања данас.

Тимови студената су у својим градовима истраживали изабране објекте архитектуре модернистичког наслеђа: ХКД – Хрватски културни дом (некадашњи Народни дом на Сушаку) у Ријеци, напуштену Месну заједницу у Скопљу и зграду Штампарије „Дневник“ у Новом Саду. Ови објекти препознати су као модернистичко наслеђе које чува дух заједничког, колективног искуства југословенске идеје. Сва три објекта настала су у периоду кад се идеологија друштва осликавала у промишљању одређеног система вредности, са фокусом на заштиту и однос према јавном добру и јавним просторима. Иако још постоје у физичком облику, утилитарна функција сва три објекта живи на различите начине у различитим градовима или је уопште нема.

Аутори програмске линије Collab Commons: Лара Бадурина, Филип Јовановски, Александра Пештерац

Асистент на пројекту: Луна Шаламон

Учесници у радионици: студенти Одсека за уметност и дизајн Факултета техничких наука из Новог Сада, Академије примењених уметности из Ријеке и Факултета за ствари које не могу бити научене (Faculty of Things that Can’t Be Learned) из Скопља.

Радови који ће бити представљени на Бијеналу од 1. до 9. септембра у Дистрикту:

„(замишљене) Породичне приче” / Радионица, лок. 2
„Творци магије” / Радионица, лок. 6
„Студентска изложба” / Фабрика, лок. 2
„Мајсторско писмо” / Радионица, лок. 4
„Collab Commons” / Гвожђара, лок. 1
„Оријентација у 100 револуција” / Гвожђара, лок. 2

Партнери Калеидоспкопа културе су Erste банка, IDEA, ДДОР осигурање, А1 Србија и Heineken Србија.

Фото: Промо

Ознаке:

Датум

02. Септембар 2022.
Завршен!

Време

12:00 - 23:55

Локација

Дистрикт
Булевар деспота Стефана 5, Нови Сад

Организатор

Факултет техничких наука
Интернет адреса
http://www.ftn.uns.ac.rs/n475077930/fakultet-tehnickih-nauka