ars e femmina

Девет Војвођанки / ARS E FEMMINA

У склопу мултимедијалног пројекта „ARS E FEMMINA” програмског лука Хероине, организује се прва целина под називом „Девет Војвођанки”, а одржаће се 19. и 20. маја у Културној станици Еђшег.

Девет Војвођанки (Српкиња, Мађарица, Русинка, Ромкиња, Хрватица, Јеврејка, Румунка, Немица и Словакиња) сублимира диверзитет нашег подручја, тако што су уметнице припаднице већинског дела становништва Војводине и Новог Сада. Уметнице се повезују кроз сва поља уметности и сарађују на догађајима у галеријском и концертном простору. Слога, толеранција, мултикултуралност, мултинационалност, међусобно поштовање и уважавање, култура мира, су спона и снажне поруке које едукују нове генерације и отвара могућности за сличне догађаје и сарадњу.

Ауторке: Јелена Симоновић – Ковачевић и Агота Виткаи – Кучера.

Учеснице: Ирина Харди Ковачевић, Александра Александровић, Ана Фрлин, Габриела Хајзлер, Отилиа Пескариу, Сања Зиво и Исидора Влчек.

Након ове целине, имаћемо прилику да посетимо још два програмска дела и то: Писма далекој драгој” 22. маја у Спомен збирци Павла Бељанског и „Новинари питају Хеорине” 7. јуна у Српском народном позоришту.

Пројекат ARS E FEMMINA” спрега је неколико различитих видова уметничког изражаја – музичког, визуалног, тетарског, литерарног и милтимедијалног. Нови Сад приказује као симбол мултиетничности, толеранције, разумевања, образовања и културе, суптилно подсећа колико је улога жене уметнице, племенита и важна, док истовремено иновативним и креативним приступом у приказивању историјских личности и наших савременица враћа Новосађане њиховом драгоценом наслеђу.

Ауторке пројекта: Јелена Симоновић Ковачевић и Агота Виткаи Кучера.

Цео пројекат се реализује са продукцијском кућом DOF Production.

Спонзори пројекта: Wienerberger, Привредна комора Војводине, Kite d.o.o.  

Пријатељи пројекта: Академија уметности у Новом Саду, СНП, РТС, Спомен-збирка Павла Бељанског

Улаз на догађај је бесплатан.

Фото: Владимир Цветковић

Ознаке:

Датум

19. May 2022.
Завршен!

Време

19:30 - 21:00

Локација

Културна станица Еђшег
Антона Чехова 4, Нови Сад
Интернет адреса
https://edjseg.kulturnestanice.rs/en/

Организатор

DOF Production
X