Ново читање литературе / Хероине у Зениту

Трећи дан фестивала „Хероине у Зениту” одржаће се 11. јуна у Културној станици Свилара, у оквиру програмског лука Хероине.

Округли сто о савременом стваралаштву жена, како код нас, тако и у европским оквирима. Шест жена, шест ауторитета (универзитетске професорке, књижевне критичарке, преводитељке, новинарке, уреднице) дају ново виђење проблема актуелне поетике књижевности жена и ново вредновање.

Четвородневни фестивал „Хероине у Зениту” отвара простор за представљање, упознавање и дијалог с важним прозаисткињама, песникињама, књижевним критичаркама и уредницама у издавачким кућама с недвосмислено промишљеним и освешћеним феминистичким погледом на свет.

Књижевност коју стварају жене одавно није синонимна с маргином: управо она домаћу књижевну продукцију ставља у европски и светски контекст тиме што преиспитује доминантне идеолошке матрице и подразумеване мушкоцентричне политике искључивости и насиља.

Неке од хероина са којима ћемо се упознати трећег дана фестивала, су Тамара Крстић, Оља Петронић, Владислава Гордић Петковић, Вера Копицл и Побуњене читатељке  (Ирена Јовановић и Марија Божић).

Четвртог дана фестивала, присутни ће имати прилику да упознају књижевне критичарке.

Партнер програмског лука Хероине је Ерсте банка.

Фото: Промо

Ознаке:

Датум

11. Jun 2022.
Завршен!

Време

19:00 - 21:00

Локација

Културна станица Свилара
Ђорђа Рајковића 6б, Нови Сад

Организатор

Zenit Books
Phone
021 3020 566
Електронска пошта
dejan@zenitbooks.com
Интернет адреса
https://www.zenitbooks.com/
X

Leave a Reply

Your email address will not be published.