Изложба – Дворац Карачоњи / Изван центра

У оквиру пројекта „Изван центра” биће отворена изложба у дворцу Марцибањи-Карачоњи у Сремској Каменици, 13. августа у 18 часова. Изложба ће бити постављена до 23. августа. 

Селектор изложбе је Bálint Szombathy а уметници и уметнице чија ће дела бити представљена су Bálint Szombathy, Laszlo Kerekes, Rokko Juhasz.  

Пројекат „Изван центра” обухвата 4 изложбе, 3 уметничка догађаја и разноврстан едукативни програм. На изложби ће бити представљена дела значајнијих актера савремених уметничких збивања из држава подунавског региона (Немачка, Аустрија, Словачка, Мађарска и Србија). Назив Изван центра указује на феномен функционисања актуелне уметности изван великих градова: у актуелној „иконосфери“ савремена уметност више није усмерена само ка појму „центра“ него и према маргини, то јест – мањим градовима, периферији, сеоским срединама… То је још једна потврда да се Бојсова максима „уметност=живот“ данас потврђује у најразличитијим варијацијама – од артистичких па све до социолошких и географско-просторних појмова и области.

Концепт изложби предвиђа да се представи уметност аутора који су у наведеним подунавским земљама припадници – мањинских народа. Такав избор уметника априори указује на испреплетеност и суживот народа у уједињеној Европи, али и на функционализацију уметности као кохезионе универзалне праксе. Селектори за избор учесника четири изложбе биће српски уметници Дејан Калуђеровић који живи у Бечу, Сомбати Балинт у Будимпешти, Оља Стефановић-Триашка у Братислави и Милован Дестил Марковић у Берлину. Они ће у свом окружењу одабрати уметнике тамошњих мањинских националних заједница или „гастарбајтере” из подунавских земаља и тако остварити својеврсни утисак преплета различитих култура које делују у подунавском региону.

У складу с концептом изложбе Изван центра је и одлука да се она презентује у местима у непосредној околини Новог Сада, у зони 021 (Сремска Каменица, Сремски Карловци, Черевић и Ириг), јер управо у овим местима, поред Срба, живе припадници различитих мањинских националних заједница. Локације изложби и уметничких догађаја су бирани на основу критеријума да припадају културно-историсјком наслеђу.

Пројекат ће бити реализован у оквиру програмског лука Дунавско море.

Фото: Промо

The event is finished.

Датум

13. Август 2022.
Завршен!

Организатор

Галерија „Бел Арт"
Интернет адреса
https://belart.rs/