Изван центра

Пројекат „Изван центра” се одржава у Новом Саду и Зони 021 од 13. до 30. августа и обухвата изложбе, уметничке догађаје и едукативни програм.

На изложби ће бити представљена дела значајнијих актера савремених уметничких збивања из држава подунавског региона (Немачка, Аустрија, Словачка, Мађарска и Србија). Назив Изван центра указује на феномен функционисања актуелне уметности изван великих градова: у актуелној „иконосфери“ савремена уметност више није усмерена само ка појму „центра“ него и према маргини, то јест – мањим градовима, периферији, сеоским срединама… То је још једна потврда да се Бојсова максима „уметност=живот“ данас потврђује у најразличитијим варијацијама – од артистичких па све до социолошких и географско-просторних појмова и области.

Концепт изложби предвиђа да се представи уметност аутора који су у наведеним подунавским земљама припадници – мањинских народа. Такав избор уметника априори указује на испреплетеност и суживот народа у уједињеној Европи, али и на функционализацију уметности као кохезионе универзалне праксе. Селектори за избор учесника четири изложбе биће српски уметници Дејан Калуђеровић који живи у Бечу, Сомбати Балинт у Будимпешти, Оља Стефановић-Триашка у Братислави и Милован Дестил Марковић у Берлину. Они ће у свом окружењу одабрати уметнике тамошњих мањинских националних заједница или „гастарбајтере” из подунавских земаља и тако остварити својеврсни утисак преплета различитих култура које делују у подунавском региону.

У складу с концептом изложбе Изван центра је и одлука да се она презентује у местима у непосредној околини Новог Сада, у зони 021 (Сремска Каменица, Сремски Карловци, Черевић и Ириг), јер управо у овим местима, поред Срба, живе припадници различитих мањинских националних заједница. Локације изложби и уметничких догађаја су бирани на основу критеријума да припадају културно-историсјком наслеђу.

  1. Изложба у Завичајном музеју у Черевићу ће бити отворена 13. августа у 19.30 часова. Изложба ће бити постављена до 23. августа.
  2. Изложба у дворцу Марцибањи-Карачоњи у Сремској Каменици, ће бити отворена 13. августа у 18 часова. Изложба ће бити постављена до 23. августа.
  3. Изложба у Карловачкој гимназији у Сремским Карловцима биће отворена 19. августа и трајаће до 10. септембра у Карловачкој гимназији у Сремским Карловцима.
  4. Изложба у Михизовој кући у Иригу биће отворена 19. августа и трајаће до 30. августа.
  5. Перформанс „Уметнички преплети” који је планиран за 20. август на више локација на Петроварадинској тврђави, ОДЛАЖЕ СЕ због временских прилика, а све информације о овом програму можете пратити на званичним каналима Галерије Бел Арт и у медијима.
    Пројекат ће бити реализован у оквиру програмског лука Дунавско море.

Фото: Rokko Juhasz

Ознаке:

Датум

13. Август 2022.
Завршен!

Организатор

Галерија „Бел Арт"
Интернет адреса
https://belart.rs/