Уметнички преплети / Изван центра

Перформанс „Уметнички преплети” који је планиран за суботу 20. августа ОДЛАЖЕ СЕ због временских прилика, а све информације о овом програму можете пратити на званичним каналима Галерије Бел Арт и у медијима.
Перформанс је део пројекта „Изван центра”, који се реализује у оквиру програмског лука Дунавско море.

Гледаћемо:

19 – 19.15 часова / Савремени плес / Плато код сата, Тврђава

19.20 – 19.40 часова / Перформанс / Тунел Петроварадинске Тврђаве

20.00 – 20.20 часова / Музика кратак говор / Трг Проте Михалџића, Подграђе

20.20 – 21.00 часова / Коктел на Тргу Проте Михалџића, Подграђе

Пројекат „Изван центра” обухвата 4 изложбе, 3 уметничка догађаја и разноврстан едукативни програм. На изложби ће бити представљена дела значајнијих актера савремених уметничких збивања из држава подунавског региона (Немачка, Аустрија, Словачка, Мађарска и Србија). Назив Изван центра указује на феномен функционисања актуелне уметности изван великих градова: у актуелној „иконосфери“ савремена уметност више није усмерена само ка појму „центра“ него и према маргини, то јест – мањим градовима, периферији, сеоским срединама… То је још једна потврда да се Бојсова максима „уметност=живот“ данас потврђује у најразличитијим варијацијама – од артистичких па све до социолошких и географско-просторних појмова и области.

Концепт изложби предвиђа да се представи уметност аутора који су у наведеним подунавским земљама припадници – мањинских народа. Такав избор уметника априори указује на испреплетеност и суживот народа у уједињеној Европи, али и на функционализацију уметности као кохезионе универзалне праксе. Селектори за избор учесника четири изложбе биће српски уметници Дејан Калудјеровић који живи у Бечу, Сомбати Балинт у Будимпешти, Оља Стефановић-Триашка у Братислави и Милован Дестил Марковић у Берлину. Они ће у свом окружењу одабрати уметнике тамошњих мањинских националних заједница или „гастарбајтере” из подунавских земаља и тако остварити својеврсни утисак преплета различитих култура које делују у подунавском региону.

У складу с концептом изложбе Изван центра је и одлука да се она презентује у местима у непосредној околини Новог Сада, у зони 021 (Сремска Каменица, Сремски Карловци, Черевић и Ириг), јер управо у овим местима, поред Срба, живе припадници различитих мањинских националних заједница. Локације изложби и уметничких догађаја су бирани на основу критеријума да припадају културно-историсјком наслеђу.

Фото: Промо

Ознаке:

Датум

20. Август 2022.
Завршен!

Време

19:00

Локација

Петроварадинска тврђава
Петроварадинска тврђава, Петроварадин

Организатор

Галерија „Бел Арт"
Интернет адреса
https://belart.rs/
X

Leave a Reply

Your email address will not be published.