karneval obrednih povorki

Карневал обредних поворки – предавање

У оквиру Карневала обредних поворки 3. марта у Мастер хали Новосадског сајма одржаће се трибина и стручно предавање на тему културе маскирања, обредних поворки са аспекта етнологије и антропологије.

Карневал обредних поворки чине дечији маскенбал, музички наступи, трибине и стручно предавање, концерти гостујућих група из земље и иностранства који ће својим шареним садржајем употпунити програм Сеобе.

Гост на предавању на тему “Маске и људи иза маске  3. марта од 16 сати биће проф др Весна Марјановић етнолог/антрополог у Мастер хали Новосадског сајма.

На предавању ће се говорити о маскама као традиционалном моделу културе, њиховој класификацији, симболици, географској распрострањености, као и о маскама у данас.

У оквиру Карневала одржаће се и дечји маскенбал 10. марта и перформанси и концерти 11. марта у Мастер хали Новосадског сајма. Карневал је повлашћено време прослава и фестивала. У изворном значењу речи, карневал би с једне стране представљао опроштај од месне хране, с друге ослобађање од невоље, а са треће терање зиме и дочек пролећа.

На подручју Војводине као мултиетничке средине, различите етничке групе су оваквим поворкама дале своја обележја. Значајан печат уопште на културу маскирања, извођење игроказа и облике понашања оставило је немачко становништво које је живело на овим просторима, али и становништво других етницитета које је насељавало крајеве у којима су долазили у додир са германском традиционалном културом. „Карневал обредних поворки” дочарава исконске обичаје са ових простора и представља сусрет различитих култура региона са партнерима из Србије, Хрватске, Мађарске и Бугарске.

Партнер програма Сеобе душа је Новосадски сајам, а подршку су пружили и компаније Глобос осигурање и Дијамант ДОО.

Фото: Промо

Ознаке:

Датум

03. Mar 2022.
Завршен!

Време

16:00

Локација

Master Hall of Novi Sad Fair

Other Locations

Организатор

Фондација "Нови Сaд - Европска престоница културе"
Интернет адреса
https://novisad2022.rs/

Остали организатори

КУД „Вук Караџић" Темерин