Нека се играју деца по улици са твојим очима! / Remix Comix

Инсталација у јавном простору „Нека се играју деца по улици са твојим очима!” биће изложбена у периоду од 28. октобра до 28. новембра у Дистрикту, у оквиру програмског лука Друга? Европа. Кустос изложбе је Слободан Стошић.

Изложба ће бити постављена на отварању конференције „Стрип, наслеђе и савремена уметност” која је део пројекта Remix Comix.

Инсталација је настала кроз сарадњу ромске заједнице у Новом Саду и уметника који учествују на резиденцији RemixComics.

У циљу контекстуализације нашег начина гледања или чак одбијања да видимо, наслов користи ромску клетву која наглашава губитак вида, као мотив другог који дефинише нашу перцепцију, другог коме треба одузети моћ. Бацање чини dino jakhalo, jahaldino (дословни превод очима одузет) за нас отвара простор за трансформацију политике слике. Ова сарадња ствара привремени колектив, лабаво организовану групу, која кроз размену различитих модела рада, има за циљ да прати историју и социјалну картографију ромског народа, личну и колективну, материјалну и нематеријалну, које се пречесто прећуткују.

Деконструисањем наративне структуре коришћене у стрипу, обично представљеног гледаоцу низом „демонстративних језика“ и мноштвом графичких и изражајних средстава, и поновним аранжирањем те структуре у сцену створену коришћењем остатака и отпадног материјала којима је дата улога стриповских страница. Дајући прилику различитим објектима да буду агенти за преношење прича о противречностима и неједнакостима, друштвеној и политичкој искључености, наш циљ је да се запитамо ко дефинише наратив, а ко има право да исприча одређену причу. И пре свега да заједно, наш поглед одузмемо од свих очију које креирају стереотипе и културне репрезентативности. Као у ромској песми која се користи за учење бројева „Шта је један? Један си ти. Шта је два? Ваша два ока добро виде.”

Уметници: Лариса Ацков Палић, Дора Бенчевић, Бојан Дојкић, Tomáš Staněk

Сарадници: Хајар Фарган, Лара Bakker, Весна Пашћановић, Зорица Калањош, Ана Јовановић, Ахмед Бајрами, Ариф Грегури, Аријан

 

 

 

Фото: Дора Бенчевић

Ознаке:

Датум

29. Октобар 2022.
Завршен!

Време

Целодневни

Локација

Дистрикт
Булевар деспота Стефана 5, Нови Сад

Организатор

Мултимедијални центар „Лед Арт"