Стрип, наслеђе и савремена уметност / Remix Comix

Конференција „Стрип, наслеђе и савремена уметност”, биће одржана од 28. до 30. октобра у Фабрици, локал 2 (бивши Route66) у оквиру „Града стрипа” програмског лука Друга? Европа.

Кроз разговор са реномираним ауторкама и ауторима, покушаћемо да дамо одговор на кључно питање: како урбани стрипови могу да представе, поправе, па чак и обнове савремене европске градове и воде ка друштвено праведнијим и одрживим циљевима?

Део конференције укључиће предавања, радионице и цртање мурала, где ће бити представљени урбани, ауторски стрипови инспирисани темама невидљивог културног наслеђа.

Град стрипа, као програмска целина Друге? Европе, оживеће окупљањем савремених светских стрип цртача и проучавалаца стрипа (историчара уметности, социолога, историчара) кроз међународни пројекат „Remix Comix”.

Иако се стрип сматра извором забаве, пажљиви посматрачи знају да је он одувек одличан медиј за промишљање о различитим друштвеним превирањима. Од Спигелмановог „Мауса” до „Алана Форда“ постоје многобројни стрипови који су храбрили читаоце и читатељке да мало више размишљају о друштву. Укључивањем уметница и уметника са фестивала као што су „Тинта” у Љубљани, „Нова фестивал” у Панчеву, „Nextcomics” у Линцу и фестивал „Lustr” у Прагу заједно са уметницима и уметницама окупљеним око ЛЕД арт колектива из Новог Сада, представиће се европске сцене ангажованог, оригиналног стрипа вредног пажње шире публике.

Конференцију ће отворити Ули Луст (Ulli Lust), аустријска стрип ауторка која живи и ради у Берлину. У свом предавању ће говорити о графичком новинарству и документарном приповедању и поделити неке од својих идеја и техника.

Ули Луст је написала изузетно моћну и тешку књигу „Данас је последњи дан остатка вашег живота”, визуелизујући и приповедајући фасцинантно путовање о одрастању, полу, животу на улици и машти. Ова књига, као и многа друга њена дела, показује како Луст маестрално прича смислене приче, попут модерних бајки, у дивном плесу маште, репортаже, рефлексије и филозофије.

Други разлог зашто је Ули Луст постала наш главни говорник је њено дугогодишње искуство у жанру градског извештавања кроз визуелно приповедање. Некада је радила инспиративне репортаже о Берлину и Халеу, у којима сваки детаљ прича причу, сви елементи уличног живота се враћају као персоне. Повремено меша фантазију са репортажом, као у прелепој серији о (замишљеним) поплавама у холандском граду Харлему.

Завиримо заједно у стрип кухињу Ули Луст: како она посматра градове, улице и људе који тамо шетају и живе? Како она визуализује своје приче, како тера своје ликове да се крећу, причају и оживе?

Програм:

Петак, 28. октобар / Отварање

17 часова / Отварање изложбе „Нека се играју деца по улици са твојим очима!“

18 часова / Отварање конференције

18.30 часова / Главна гошћа, уметница Ули Луст (Аустрија): Документарно извештавање и визуелно новинарство. Праве животне приче.

20 часова / Buffet

21 часова / Свирке / Производња

Субота, 29. октобар / Наслеђе и колективна сећања у стрипу

10 часова / Тродневна радионица прављења (фан)зина: Оскарс Павловскис, Куш! (Летонија)

10 часова / Отварање програма

10.15 часова / Семинар: Сећање кроз стрип: Спиегелман, Наказава, Сатрапи – Јаско Хорсман и Матејс Петерс са Универзитета у Лајдену (Холандија)

11.30 часова / Семинар: Репрезентација кроз стрип – Песник и стрип критичарка Џанан Мараслигил (Брисел, Амстердам).

12.45 часова / Пауза за кафу

13 часова / REMIX: Паралелне радионице

1. Радионица: Погледати креативни дистрикт новим очима

Барбора Милерова (кустоскиња Lustr-festivala у Прагу) ćће извести учеснике на улицу, где ће представити основу методе „deep mapping“.

2. Радионица: Storucatchers за стрип и позориште

ZID-teatar (Амстердам) представиће друштвену игру која покреће машту и „хвата“ нове приче.

3. Радионица: Пољубац мудрости и лудила

13 часова / Српски стрип цртач Милета Поштић заједно са колегиницом Јеленом Бобић представиће стрип који је креирао за изложбу сликара Уроша Предића у Галерији Матице српске.

15 часова / Ручак

16 часова / Сећања са Балкана – Три стрип цртача из региона ће представити свој рад о регионалним сећањима на Други светски рат. То су: Блаж Вурник (Словенија), Борис Станић (Србија) и Александар Зограф (Србија).

18.30 ћасова / Пројекција филма „Посљедње авантуре Кактус бате” (Ђорђе Марковић)

21 час / Концерти / Производња

Недеља, 30. октобар: Савремена уметност у стрипу

10 часова / Отварање програма

10.15 часова / Презентација: Walhalla белгијског стрипа – Уредник стрипова Рул Данен (Белгија) говориће о белгијским новитетима у свету стрипа, наизглед земље која много воли стрипове.

11.15 часова / Семинар: Стрипови у музејама – Барбара Егерт, Next Comics Festival из Линца (Аустрија)

12 часова / Презентација: Стрип и савремена уметност у (фан)зинима – Давид Шилтер, Фестивал Куш! (Летонија)

12.45 часова / Ручак

14 часова / Презентација: Стрипови у јавном простору – Акинори Оиши, мултимедијални уметник и илустратор (Јапан)

14.45 часова / Радионица: Стрип у новинарству – Ева Хилхорст, (Холандија), уредница платформе за визуелно новинарство Drawing the Times 

16 чаова / Завршна сесија: Моћ стрипа

17 часова / Sketch Battle 

19 часова / Zombie Walk (у оквиру Филмског Фронта)

20 часова / Журка

Конференција „Стрип, наслеђе и савремена уметност” се одржава у оквиру пројекта Remix Comix, а регистрација за конференцију се врши путем њиховог сајта.

Догађај је приступачан особама са физичким инвалидитетом.

 

 

 

Фото: Промо

Ознаке:

Датум

28. Октобар 2022.
Завршен!

Време

10:00 - 20:00

Локација

Дистрикт
Булевар деспота Стефана 5, Нови Сад

Организатор

Фондација "Нови Сaд - Европска престоница културе"
Интернет адреса
https://novisad2022.rs/

Остали организатори

Мултимедијални центар „Лед Арт"
ZID театар, Амстердам
Интернет адреса
https://zidtheater.nl/en/
Музеј савремене уметности Војводине, Нови Сад
Интернет адреса
http://msuv.org/
Мултимедијални центар „Лед Арт"