Оријентација у 100 револуција / Бијенале сценског дизајна

Отварање изложбе „Оријентација у 100 револуција“ ће бити организовано 1. септембра у 19 часова у Дистрикту, објекат Гвожђара, локал 2, у току отварања Калеидоскопа.

Изложба се реализује као део „Бијенала сценског дизајна” и део је отварања програмског лука Калеидоскоп културе.

Слика и њене ликовне референце испитују начин на који апстрактна слика постаје додатно означена, а потом и преишчитана другим системима знакова и знања. Слика је део истоимене изведбене структуре у којој функционише као перформативни објекат, иницијатор изведбене активности чији потенцијал лежи у могућности да прекрије друге објекте у простору излагања/изведбе. Оваква акција може бити додатно интерпретирана унутар оквира два текстуална прилога. У питању су хронолошко-географско-историјски списак револуција и друштвених немира који су се десили у протеклих сто година и фрагмент из романа Песма, Оскара Давича у којем се набрајају различите групе, класне позиције и природни ентитети чији су покрет и критичка реч потребни да би се десила побуна.

„Оријентација у 100 револуција“ (слика репродукована на текстилу површине сто квадратних метара, 2017), револуција мигрира кроз различите просторе и уметничке контексте, изведбени (простори намењеним извођачким уметностима), излагана је у галеријском и музејском оквиру (MAXXI Музеј у Риму, Галерија Коларац и Павиљон Цвијете Зузорић, Београд; Галерија Надежда Петровић, Чачак), појављивала се у екстеријеру (градски трг и фасада Rathausa у Innsbrucku, на глечеру Каунертал) приватној галерији/стану (Манифесто, Београд), комерцијалном простору (Кауфхаус Tyrol, Innsbruck), разматрајући тако различита места револуционарног промишљања.

Радови који ће бити представљени од 1. до 9. септембра у Дистрикту у оквиру „Бијенала сценског дизајна”:

„(замишљене) Породичне приче” / Радионица, лок. 2
„Творци магије” / Радионица, лок. 6
„Студентска изложба” / Фабрика, лок. 2
„Мајсторско писмо” / Радионица, лок. 4
„Collab Commons” / Гвожђара, лок. 1
„Оријентација у 100 револуција” / Гвожђара, лок. 2

Ознаке:

Датум

01. Септембар 2022.
Завршен!

Време

19:00 - 23:55

Локација

Дистрикт
Булевар деспота Стефана 5, Нови Сад

Организатор

Факултет техничких наука
Интернет адреса
http://www.ftn.uns.ac.rs/n475077930/fakultet-tehnickih-nauka
X