Petko Tanchev / Церемонија отварања „Тесла – светлосна галерија“

Награђивани визуелни уметник Петко Танчев долази из бугарског Пловдива (ЕПК, 2019) отвориће јединствену изложбу „Тесла – светлосна галерија 31. децембра у Подграђу Петроварадинске тврђаве. Његов перформанс почиње у 21 сат, после интерактивне представе „Тесла, изуметник.

Овај уметник уз помоћ најсавременије технологије ствара виртуелне светове који ремете нашу уобичајену перцепцију физичке стварности. Његов рад фокусира се на креирање медијског садржаја у реалном времену за интерактивне инсталације и пројекцијско мапирање, комбиновањем хардверских уређаја и софтвера за визуелно програмирање. Већина његових пројеката су site-specific и фокусирани су на уметност у јавном окружењу.

Танчев је радио као медијски уметник, креативни технолог и сценограф, са великим фокусом на уграђивању интерактивних дигиталних инсталација у наступе уживо. Такође је урадио бројне уметничке пројекте који су представљени у галеријама, музејима и фестивалима на међународном нивоу. Његов рад обухвата широк спектар индустрија – од уметности и културе до комерцијале и забаве. Тренутно је запослен као сценограф у Државној опери у Пловдиву.

Улаз је слободан.

„Тесла – светлосна галерија” је производ креативне синергије више познатих интернационалних уметника из различитих градова, који се поносе титулом Европске престонице културе. Група уметника ће провести грађане кроз инспиративне просторе барокног градића, преображене кроз снажне уметничке интервенције. Просторне инсталације ће открити различите аспекте светлости као средства уметничког израза који актуелизују различита Теслина открића, али и Теслине неоставрене снове.

Мост Дуга, стара здања у Београдској улици и сама Београдска капија – сви архитектонски објекти крај којих ћемо проћи – биће преображени у монументалној игри светлости, покрета и звукова кроз фиксне, динамичке, бежичне и интерактивне аудио-визуелне технологије осветљења, укључујући 3Д пројекције. Али речи су овде недовољне: галерија светлости је нешто што се мора уживо видети и осетити!

Партнер пројекта „Тесла – светлосна галерија” је НИС.

 

Фото: Lion Visuals, Zigli Jonathan Borg

Ознаке:,

Датум

31. Децембар 2021.
Завршен!

Време

21:00 - 21:45

Локација

Подграђе Петроварадинске тврђаве
Београдска, Петроварадин

Организатор

Фондација "Нови Сaд - Европска престоница културе"
Интернет адреса
https://novisad2022.rs/

Остали организатори

NIS Gazprom Neft – Нафтна индустрија Србије