Суба

Програм „Суба“ који чине мултимедијална изложба „Суба соба“, звучна инсталација „The Dreambird“, као и говорни програми и концерт CéU, биће представљени новосадској публици у Дистрикту, од 20. до 26. новембра у оквиру програмског лука Друга? Европа.

На отварању програма „Суба“ наступиће популарна бразилска певачица CéU, 20. новембра у Градској концертној дворани.

Мултимедијална изложба „Суба соба“ ће бити постављена од 20. до 26. новембра и биће доступна од 10 до 22 часа, у Дистрикту, у објекту Менза.

Структура ове интерактивне инсталације базирана је на представљању живота и рада пионира електронске музике на простору бивше Југославије, Митра Суботића Субе, на основу артефаката, докумената, архива, аудио и видео материјала.

Публика ће имати прилику да присуствује аудио и видео презентацији Субиних радова насталих до одласка у Бразил 1990. године, али и да види артефакте везане за његов живот и рад. Уз то, биће одржана и промоција компакт диска „Suba before Suba“ на ком ће се наћи Субина музика различитих жанрова по избору његовог пријатеља и стрип цртача Зорана Јањетова Јање, као и промоција књиге аутора Лазара Џамића.

„Суба соба“ је део пројекта „Суба: Нови Сад“ у оквиру којег се одржава и звучна инсталација „The Dreambirds“.

Култна композиција „The Dreambird“ је звучна инсталација која је у различитим видовима постављана широм света, а први пут у Новом Саду 1987. године. Први запис ове композиције сачуван је и објављен у Бразилу. Нови интегрални запис на дуплом винилу, издат у Бразилу, биће премијерно представљен посетиоцима „Суба собе”.

Интерактивна инсталација различитих формата „Суба соба”, ће представити различите програмске садржаје и начине њихове перцепције, где ће уз изложбу, бити престављени говорни програми, премијере нових издања, пројекције видео радова и у највећој мери Субина музика и заједничко музицирање његових пријатеља, сарадника и поштовалаца.

Аудио и визуелни материјали у оквиру изложбе биће инсталирани на начин да омогућава публици бирање садржаја.

Кустоскиња изложбе је Босиљка Зиројевић.

Изложбени простор, отворен свих седам дана од 10 до 22 часа, оквир је за различите тематски одређене програмске садржаје:

Музички програм / радионице DJ-инга, jazz импровизација, свирање перкусија / водитељи: Милош Мартинов, Александар Милошевић и Јоãо Parahyba

Говорни програм / Предавање „Rex Ilusivii – Суба од 2013. до вечности” / предавач: Владимир Ивковић

Сваког дана у 17 часова / „Ponto de Encontro” (Тачка сусрета)

Сваког дана у 19 часова / „Ко је Rex Ilusivii?”

Окупљање Субиних пријатеља, сарадника и организација: Фондација „Митар Суботић Суба”, Задужбина Милана Младеновића, Суба институте/ Сао Паоло, Небојша Кривокућа блог спот и пројекција видео клипова на Субину музику

Представљање различитих музичких области у којима је Суба стварао: електронска музика, позоришна музика, пројекат „Музика четвртог света” / учесници: Зоран Јањетов, Нада Кокотовић, Харис Пашовић, Жоао Параиба / модератор разговора о позоришној музици: Владимир Копицл

Премијере нових издања:

CD „Суба: Нови Сад” / Субина електронска музика из новосадског периода по избору Зорана Јањетова

Дупли винил „The Dreambird“ објављен у Бразилу 2022. године

Лазар Џамић / booklet публикација „Dreambird/Суба: у потрази за пулсом света”

Организација и продукција: Удружење за промоцију савремене музичке уметности „Нове уши” и Фондација „Митар Суботић Суба”

Фото: Владан Живојнов

Ознаке:

Датум

20. Новембар 2022.
Завршен!

Локација

Дистрикт
Булевар деспота Стефана 5, Нови Сад

Организатор

Удружење за промоцију савремене музичке уметности „Нове уши"
X