zemlja-meda

Земља меда / Зелени биоскоп

Пројекције филма „Земља меда” одржаће се у пет градова – Сремски Карловци, Нови Сад, Ириг, Каћ и Футог, од 22. јула до 19. августа. Филм се приказује у оквиру пројекта „Зелени биоскоп” који припада програмском луку Дунавско море, при чему су новосадске пројекције део „Павиљона на Штранду”.

Распоред пројекција:

22. јул / Сремски Карловци
28. јул / Нови Сад – Штранд
5. август / парк у Фрушкогорској, Ириг
12. август / двориште Месне заједнице, Каћ
19. август / плато испред Културног центра Младост, Футог

Све пројекције почињу у 21 час, а улаз је слободан.

Последња пчеларка у Европи мора да сачува своје пчеле и врати природну равнотежу у Земљу меда. Уводни кадрови филма су тако рустично раскошни да се на тренутак запитате да ли је заиста реч о документарцу. Елегантно обучена у живописну блузу и са смарагдном марамом на глави, Хатиџе Муратова гази кршевитим, али спектакуларним балканским пределом на свом путу ка колонији пчела коју узгаја. Живи са својом болесном мајком Назифе у малој колиби без струје у ненасељеним планинама Северне Македоније. Не познајући другачији живот, свакако чешће виђа пчеле него људе, све док породица пчелара номада не уђе на њену територију и тако угрози оно од чега живи.

Филм „Земља меда” номинован је за најбољи документарац и најбољи страни дугометражни филм на 92. додели Оскара, чиме се уписао у историју светске кинематографије као прво остварење које је добило ове две номинације.

У последњих неколико година грађани и грађанке на глобалном нивоу, у све већем броју, почињу да скрећу пажњу на угрожено право на живљење у здравој животној средини. Због важности и актуелности теме, као и због мапираног проблема, да грађани и грађанке Србије немају довољно развијену еколошку свест, тим „Слободне зоне” креирао је пројекат „Зелени биоскоп”. Пројекат је настао са намером да споји филм и екологију у борби за боље схватање и очување природе која нас окружује. „Зелени биоскоп” има циљ да тргове градова претвори у узбудљива места прослављајући годину у којој Нови Сад и Зона 21 представљају епицентар културног живота у Европи.

Фото: Промо

Ознаке:

Датум

22. Jul 2022.
Завршен!

Време

21:00 - 22:30
Категорија

Организатор

Филмски фестивал слободна зона
Phone
011 3035277
Електронска пошта
promo@freezonebelgrade.org
Интернет адреса
https://slobodnazona.rs/

Leave a Reply

Your email address will not be published.