European Youth Engagement Network 2.0 (ЕYE.net 2.0)

European Youth Engagement Network 2.0 (EYE.net 2.0) je centralni evropski projekat programske celine „Škole budućnosti”,  podržan kroz program „Evropa za građane i građanke – Mreže gradova”, a usmeren na kreativni rad mladih iz nekoliko zemalja koji će rezultirati stvaranjem i izvođenjem više pozorišnih predstava. Ovaj projekat biće deo programa dve Evropske prestonice kulture – Novi Sad 2022 i Kaunas 2022.

EYE.net 2.0 će trajati šesnaest meseci i uključiće veći broj organizacija iz nekoliko zemalja, a vodeći partner je Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”.

Pozorišni festival, nastao u okviru ovog projekta, biće održan u periodu od 5. do 8. aprila u srednjim školama u Novom Sadu i Zoni 021. Pretvarajući škole u umetničke scene, a institucije kulture u centre edukacije, projekat „EYE.net” uključuje omladinu koja će, kroz rad sa vrsnim umetnicima kao mentorima, sama kreirati sadržaj, odnosno pozorišne predstave. Njihova tematika je aktuelna i prijemčiva široj publici, te su neki od okvira u kojima će mladi stvarati i evroskepticizamsolidarnostlažne vestiekologijaantifašizamekonomija i drugi.

Učesnici iz svake zemlje birali su po jednu temu kojom će se baviti, pa će tako od 5. do 8. aprila, ljubitelji angažovanog teatra imati priliku da pogledaju češku predstavu „Poslednja bitka maršala Konjeva”, francusku „Zastani pred ruševinama”, predstavu iz Nemačke „Zašto?”, predstavu grupe mladih koji dolaze iz Grčke „Neobeležena zemlja”, iz Italije „Da li volite paradajz sos?”, iz Litvanije „Zvuk tišine”, Slovenije „Neki to vole lažno”, kao i iz Srbije „Amanet”. Nakon ili tokom svake od predstava održaće se i interaktivna debata sa mladom publikom.

Sve ove predstave, biće igrane na nekoliko lokacija u gradu: Gimnaziji „Laza Kostić” i „Isidora Sekulić”, u Karlovačkoj gimnaziji, Kulturnom centru Novog Sada, Studentskom kulturnom centru Novog Sada, Pozorištu mladih, ŠOSO „Milan Petrović”, kao i u srednjoj školi za dizajn „Bogdan Šuput”.

Ulaz na sve predstave u okviru festivala je slobodan.

U okviru projekta, planirano je osam pozorišnih festivala: u Novom Sadu (Srbija), Pragu (Češka), Sansepolkru (Italija), Mariboru i Ptuju (Slovenija), Atini (Grčka), Tuluzu i Klermon Feranu (Francuska), Berlinu (Nemačka) i Kaunasu (Litvanija).

 

Foto: Promo

Oznake:

Datum

08. - 11. апр 2022.
Završen!

Organizator

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”
Internet adresa
https://novisad2022.rs/

Ostali organizatori

Liceulice
Internet adresa
https://liceulice.org/
Montažstroj
Internet adresa
https://montazstroj.hr/en/
Liceulice
Internet adresa
https://liceulice.org/
Montažstroj
Internet adresa
https://montazstroj.hr/en/