Helem Nejse / Distrikt mira

Bend Helem Nejse nastupiće 24. juna u 22.30 časova u Kreativnom distriktu, u okviru programskog luka Tvrđava mira.

Tokom pet dana razgovora o pomirenju, budućnosti Evrope i drugim aktuelnim društvenim i političkim pitanjima, očekuje nas nastup tri benda, koji svojim aktivističkim pristupom obrađuju aktuelne socijalne i političke teme. Uz bend Helem Hejse, u Destriktu mira će nastupiti i grupe TBF 23. junaZoster 25. juna i Obojeni program 27. juna.

Helem Nejse je nastao u Sarajevu, a epiteti kao sto su najpopularniji bend, vrhunska radijska emisija i ekstrakomična teatarska predstava doći će nešto kasnije. Tekstovi su ljubavni, socijalno angažovani, inspirisani stvarnim likovima i događajima u društva i njihove neposredne okoline, a neretko sadrže i pokoju duhovitu doskočicu. Smijeh, ples i hitovi koji su nastali u posljednjih nekoliko godina mukotrpnog bacanja rima na uistinu bombastične muzičke podloge je ono što vas čeka na svakom njihovom koncertu. Interakcija sa publikom je ono što ih ne čini drugačijim od ostalih lajv bendova, ali jedno je sigurno – na tom polju su neprikosnoveni. Svoj intrigantni nastup nazivaju cašpija. Etimologija riječi: Caš- što ne znači ništa i Špija – što nema apsolutno nikakve veze s logikom. Kombinacija muzičkih žanrova u kojoj dominiraju rap, rege, rok, etno čini ovu skupinu doista interesantnim i mlađoj i starijoj publici. Vrač Momir je u jednom intervjuu za beogradsku „Politiku“ nedavno Helem nejse opisao kao „sveži pogled na svet”.

Helem Nejse iza sebe ima tri studijska albuma: „Go u Gostima“ (Periskop, 2017), „Pola Čovjek Pola Jedan“ (Croatia Records,2019) i „Gluten Tag“ (Croatia Records, 2020.).

Imali su priliku saradjivati sa Dubiozom Kolektiv, Markom Louisom, Edom Maajkom, Frenkijem, Božom Vrećom, Dinom Šaranom i mnogim drugim velikim imenima na regionalnoj sceni, a do sada su imali priliku svirati na brojnim festivalima kao što su Exit Festival, Fest84, Seasplash Festival, Dfestival Dojran, Kaleidoskop, OK Fest, Mostar Summer Fest, Pomurski Poletni Festival, Ferragosto Jam, OPENS i CMC 200 Festival u Slavonskom Brodu.

Helem Nejse učestvovao je u brojnim projektima i kampanjama. Neki od njih su: UNICEF, UNDP i UN – kampanja protiv govora mržnje „Biraj reči“.

Ipak, mesto njihovog najvećeg prebrukavanja u medijskom prostoru ostaje„Helem Nejse Rejdio Šou“ – popularna radijska emisija za mlade koju su članovi grupe nakon pet godina rada na radiju, transformisali u video podcast u sklopu čega emituju crtanu seriju „BRUCA BRACA BRUDA BRADA“. Do sada, uspješno je realizovano preko 170 lajv izdanja koja su ugostila najintrigantije, najkontraverznije i najluđe ličnosti iz javnog i manje javnog života u regionu.

Foto: Promo

 

Oznake:

Datum

24. јун 2022.
Završen!

Vreme

22:30

Lokacija

Distrikt
Булевар деспота Стефана 5, Нови Сад

Organizator

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”
Internet adresa
https://novisad2022.rs/