Interaktivni performans Novelo / Marušić

Dva vrsna vizuelna internacionalna umetnika, Alberto Novelo iz Italije i Ivan Marušić Klif iz Hrvatske, biće deo jedinstvene izložbe „Tesla – svetlosna galerija”, do sada neviđene na ovim prostorima.

Pored solo performansa kojima će se publici predstaviti 31. decembra u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave – Novelo sa svetlosnom instalacijom „Laser Drawing“, a Marušić sa audio-vizuelnim performansom Kinetic Rescanning– ova dva umetnika zajedno kreiraju pravi audio-vizuelni spektakl specijalno za izložbu „Tesla – svetlosna galerija”.

Prvog dana 2022. godine tačno u 17 časova, Petrovaradinska tvrđava postaće platno na kojem će Alberto Novelo i Ivan Marušić Klif slikati svetlosnim snopovima i laserima, formirajući nesvakidašnju digitalnu projekciju sa druge strane Dunava.

Svi izvori svetlosti će reagovati na muziku i zvukove, stvarajući potpuno imerzivno iskustvo. Na kraju performansa čeka nas interaktivna instalacija u kojoj će publika imati kontrolu nad laserima kako bi direktno doživela crtanje svetlom na Petrovaradinskoj tvrđavi.

„Tesla – svetlosna galerija” je proizvod kreativne sinergije više poznatih internacionalnih umetnika iz različitih gradova, koji se ponose titulom Evropske prestonice kulture. Grupa umetnika će provesti građane kroz inspirativne prostore baroknog gradića, preobražene kroz snažne umetničke intervencije. Prostorne instalacije će otkriti različite aspekte svetlosti kao sredstva umetničkog izraza koji aktuelizuju različita Teslina otkrića, ali i Tesline neostavrene snove.

Most Duga, stara zdanja u Beogradskoj ulici i sama Beogradska kapija – svi arhitektonski objekti kraj kojih ćemo proći – biće preobraženi u monumentalnoj igri svetlosti, pokreta i zvukova kroz fiksne, dinamičke, bežične i interaktivne audio-vizuelne tehnologije osvetljenja, uključujući 3D projekcije. Ali reči su ovde nedovoljne: galerija svetlosti je nešto što se mora uživo videti i osetiti!

Partner projekta „Tesla – svetlosna galerija” je NIS.

 

Mapu svih umetničkih događaja na izložbi Tesla – svetlosna galerijapogledajte OVDE.

 

Foto: Promo

Oznake:

Datum

01. јан 2022.
Završen!

Vreme

17:00 - 21:00

Lokacija

Petrovaradinska tvrđava
Petrovaradin Fortress, Београдска, Петроварадин

Organizator

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”
Internet adresa
https://novisad2022.rs/

Ostali organizatori