Neobeležena zemlja / ЕYE.net 2.0

PredstavaNeobeležena zemlja„, je poslednja predstava koja će biti odigrana u sklopu pozorišnog festivala koji je nastao kao rezultat projekta ЕYE.net 2.0 (European Youth Engagement Network 2.0), 7. aprila u 20 časova na Maloj sceni Pozorišta mladih. Predstavu će igrati učesnici projekta iz Grčke, a festival je deo programske celine Škole budućnosti u čijem fokusu su mladi i njihovo uključivanje u umetničke, obrazovne i društvene aktivnosti.

O predstavi:

U grčkim predelima opustošenim požarima, koji su pretrpeli posledice globalne klimatske krize, sve više ljudi traži odgovore i rešenja. Sa više od 20.000 vazdušnih turbina na preko 1.500 lokacija koje se trenutno razmatraju, postavljanje vetrenjača širom terena postalo je tema rasprave od samog početka. Središte debate je planinski predeo Agrafa (na grčkom: nepisani), neprocenjiv prirodni resurs koji se trenutno uređuje kao potencijalno mesto za park vetrenjača. Iako bi ovo bio dobrodošao korak ka korišćenju obnovljivih izvora energije i ograničavanju emisije ugljen-dioksida širom zemlje, danak koji bi naneo prirodi je poražavajući i ne sme se zanemariti. Nepisana zemlja nudi jedinstvenu mogućnost da izrazimo našu brigu i postavimo pitanja koja podstiču na razmišljanje, pozivajući na aktivno učešće i saradnju širom Evrope.

Kreativno mentorstvo: Yolanda Markopoulou, Dimitris Georgiadis

Muzika: Lumiere Brother

Mladi koautori i izvođači: Menelaos Kyparissis / Lida Manousou Alexiou / Natalia Peleka / Theodosis Tanis / Tasos Provias / Andriani Neokleous / Stavriana Kadi

Podržano od strane grčkog umetničkog pozorišta „Karolos Kun” i Ministarstva kulture i sporta Grčke

O festivalu:

Pozorišni festival, nastao u okviru projekta EYE.net 2.0, biće održan u periodu od 5. do 8. aprila u srednjim školama u Novom Sadu i Zoni 021. Pretvarajući škole u umetničke scene, a institucije kulture u centre edukacije, projekat „EYE.net” uključuje omladinu koja će, kroz rad sa vrsnim umetnicima kao mentorima, sama kreirati sadržaj, odnosno pozorišne predstave. Njihova tematika je aktuelna i prijemčiva široj publici, te su neki od okvira u kojima će mladi stvarati i evroskepticizam, solidarnost, lažne vesti, ekologija, antifašizam, ekonomija i drugi.

Učesnici iz svake zemlje birali su po jednu temu kojom će se baviti, pa će tako od 5. do 8. aprila, ljubitelji angažovanog teatra imati priliku da pogledaju češku predstavu „Poslednja bitka maršala Konjeva”, francusku „Zastani pred ruševinama”, predstavu iz Nemačke „Zašto?”, predstavu grupe mladih koji dolaze iz Italije „Da li volite paradajz sos?”, iz Litvanije „Zvuk tišine”, Slovenije „Neki to vole lažno”, kao i iz Srbije „Amanet”. Nakon ili tokom svake od predstava održaće se i interaktivna debata sa mladom publikom.

Ulaz na sve predstave u okviru festivala je slobodan.

Foto: Promo

Oznake:

Datum

07. апр 2022.
Završen!

Vreme

20:00 - 21:00

Lokacija

Pozorište mladih
Ignjata Pavlasa 4 Novi Sad

Organizator

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”
Internet adresa
https://novisad2022.rs/

Ostali organizatori

Kulturno-umetničko društvo „Moment”
Internet adresa
https://www.bizi.si/KULTURNO-UMETNISKO-DRUSTVO-MOMENT/
Mladinski kulturni centar „Maribor"
Internet adresa
https://mkc.si/
Liceulice
Internet adresa
https://liceulice.org/
Montažstroj
Internet adresa
https://montazstroj.hr/en/
Trupa „Drž’ ne daj”
Internet adresa
http://www.drznedaj.rs/
Associazione Culturale Capotrave / Kilowatt
Internet adresa
http://Associazione Culturale Capotrave / Kilowatt
Multicultural city (Berlin, Nemačka)
Théâtre du Pélican
Phone
04 73 91 50 60
Email
contact@theatredupelican.fr
Internet adresa
https://www.theatredupelican.eu/
Le Théâtre du Grand Rond
Internet adresa
https://www.grand-rond.org/index.php?module=grandrond
Center interesnih dejavnosti Ptuj
Internet adresa
https://www.cid.si/
Divadlo v Dlouhé
Internet adresa
https://www.divadlovdlouhe.cz/
Polyplanity (Atina, Grčka)
Pazaislis Music Festival
Phone
(8 37) 200478
Email
info@pazaislis.lt
Internet adresa
http://pazaislis.lt/en/
EPK Kaunas 2022 (Litvanija)
Internet adresa
https://kaunas2022.eu/en/