(zamišljene) Porodične priče / Bijenale scenskog dizajna

Izložba „(zamišljene) Porodične priče” biće postavljena od 1. do 9. septembra u Distriktu, u objektu Radionica, lokal 2.

Na prvom spratu objekta će biti postavljen deo dečijeg i omladinskog bijenala, a razgovor sa autorima će biti organizovan 6. septembra od 18 do 19 časova.

Izložba se realizuje kao deo projekta Bijenala scenskog dizajna” i deo je otvaranja programskog luka Kaleidoskop kulture.

Svaka porodica, velika ili mala, ima sopstvene priče – o ljudima koji su bili, imali nekoga, nešto radili, dolazili, odlazili, voleli i želeli; o mestima koja su gradili, rušili, čuvali i ostavljali; o predmetima koje su kupovali, koristili, dobijali, poklanjali i sklanjali. Čak i onda kada ih nema (priča) ili o se njima ćuti, priče ne nestaju. Nekih se sećamo, neke su nam pričali, neke smo sami konstruisali. A šta kada svi oni – ljudi, mesta i predmeti – nestanu, kada ostanu daleko iza nas, ili kada nema više nikoga da nam o njima nešto kaže? Šta kada dođe trenutak kada više nemamo koga da pitamo?

Rad „(zamišljene) Porodične priče” inspirisan je traganjem za uspomenama i sećanjem, i predstavlja složenu višemedijsku instalaciju, nastalu u spajanju osam pojedinačnih priča – insceniranih sećanja, ispričanih scenskim izražajnim sredstvima. Tokom tri meseca rada, studenti master studija Scenske arhitekture i dizajna, na predmetu Umetničke prakse scenskog dizajna, istraživali su porodične arhive, pisali priče i kreirali prostorne instalacije, hronološki ih povezujući od 1938. do 2015. godine.

Svaki rad nosi ime osobe o kojoj je priča: Radoje (autor: Katarina Cimbaljević), Bora (autor: Milena Grošin), Meja (autor: Danijela Matović), Desa, (autor: Marija Milosavljević), Johan (autor: Andrea Sabo), Dušan (autor: Nikola Stojadinović), Milka (autor Milica Surutka), Janoš (autor: Marija Varga).

Nastavni tim: Tatjana Dadić Dinulović, Daniela Dimitrovska, Vladimir Ilić i Andrija Dinulović

Zajednički umetnički rad studenata master studija Scenske arhitekture i dizajna

Dizajn prostora, produkcija i tehnička realizacija rada: studenti autori, uz podršku Andrije Dinulovića, Vladimira Savića, Mirjane Ris, Andrije Pavlovića, Dragane Pilipović i Zoje Erdeljan.

Produkcija projekta: Odsek za umetnost i dizajn, Departman za arhitekturu i urbanizam, Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu

Radovi koji će biti predstavljeni od 1. do 9. septembra u Distriktu:

„(zamišljene) Porodične priče”  / Radionica, lok. 2
„Studentski bijenale” / Fabrika, lok. 2
„Majstorsko pismo” / Radionica, lok. 4
„Tvorci magije” / Radionica, lok. 6
„Collab Commons” / Gvožđara, lok. 1
„Orijentacija u 100 revolucija” / Gvožđara, lok. 2

Partneri Kaleidoskopa kulture su Erste banka, IDEA, DDOR osiguranje, A1 Srbija i Heineken Srbija.

Foto: Promo

Oznake:

Datum

06. сеп 2022.
Završen!

Vreme

12:00 - 23:55

Lokacija

Radionica, Distrikt
Bulevar despota Stefana 5, Novi Sad

Organizator

Fakultet tehničkih nauka
Internet adresa
http://www.ftn.uns.ac.rs/n475077930/fakultet-tehnickih-nauka