Projekat Ars Femina - na slici dve žene, organizatorke, ispred velikih belih, ukrašenih vrata

ARS E FEMMINA

Мултимедијални пројекат „ARS E FEMMINA” организује се у склопу програмског лука Хероине и одржаће се у три целине и то: Девет војвођанки 19. и 20. маја у  Културној станици Еђшег, затим Писма далекој драгој 22. маја у Спомен-збирци Павла Бељанског и на крају Новинари питају Хероине 7. јуна Српском народном позоришту.

Пројекат „ARS E FEMMINA” спрега је неколико различитих видова уметничког изражаја – музичког, визуалног, тетарског, литерарног и милтимедијалног. Нови Сад приказује као симбол мултиетничности, толеранције, разумевања, образовања и културе, суптилно подсећа колико је улога жене уметнице, племенита и важна, док истовремено иновативним и креативним приступом у приказивању историјских личности и наших савременица враћа Новосађане њиховом драгоценом наслеђу. Ауторке пројекта, Јелена Симоновић Ковачевић и Агота Виткаи Кучера.

Пројекат се састоји из три целине и то:

1. Девет Војвођанки (Српкиња, Мађарица, Русинка, Ромкиња, Хрватица, Јеврејка, Румунка, Немица и Словакиња) сублимира диверзитет нашег подручја, тако што су уметнице припаднице већинског дела становништва Војводине и Новог Сада. Уметнице се повезују кроз сва поља уметности и сарађују на догађајима у галеријском и концертном простору. Слога, толеранција, мултикултуралност, мултинационалност, међусобно поштовање и уважавање, култура мира, су споне и снажне поруке које едукују нове генерације и отварају могућности за сличне догађаје и сарадњу. Учеснице: Јелена Симоновић – Ковачевић, Агота Виткаи – Кучера, Ирина Харди Ковачевић, Александра Александровић, Ана Фрлин, Габриела Хајзлер, Отилиа Пескариу, Ева Јагица и Исидора Влчек.

Место и датум: Културна станица Еђшег, 19. и 20. мај 2022. од 19.30 часова

2. Писма далекој драгој је мултимедијални пројекат који нас спаја са Европом културолошки и историјски, говори о неоствареној љубави између славног Лудвига ван Бетовена и Жанет Д’Хонрат. Док је Бетовен у то време у Бечу, Жанет Д’Хонрат живи у дворцу Шлос у Голубинцима. Спајају их љубав, писма и музика. Оригинални драмски текст: Михајло Витезовић, драматург  (инспирисано мотивима романа „Лудвиг” Оливере Оље Јелкић).

Учесници: Агота Виткаи – Кучера, Јелена Симоновић – Ковачевић, Николина Спасић и Милан Новаковић

Место и датум: Спомен збирка Павла Бељанског, 22. мај 2022. од 19.30 часова

3. Новинари питају хероине је целина у којој глумице оживљавају новосадске хероине Марију Трандафил, Милицу Стојадиновић Српкињу, Милицу Томић и Милеву Марић Ајнштајн у 21. веку, изводећи драмски текст на конференцији за штампу пред новинарима који ће им постављати питања пред публиком, а оне одговарати из улога. Оригинални драмски текст: Михајло Витезовић, драматург. Учеснице: Јасна Ђуричић, Наташа Нинковић, Гордана Ђурђевић Димић и Емина Елор.

Место и датум: Српско народно позориште, Сцена „Пера Добриновић”, 7. јун 2022. од 19.30 часова

Цео пројекат се реализује са продукцијском кућом DOF Production.

Партнер програмског лука Хероине је Erste Banka.

Фото: Владимир Цветковић

Ознаке:

Датум

19. May 2022.
Завршен!

Време

19:30 - 21:00