Музички програм отварања Калеидоскопа културе (10. септембар)

Музички програм отварања Калеидоскопа културе, 10. септембра, обележиће наступи уметника који ће се одржати у обновљеном Дистрикту, једном од најважнијих инфраструктурних легата Европске престонице културе. Новосадској публици представиће се Кени није мртав, Лира Вега, Елизабете Балчус и Срђан Жикић. Концерти су део мултимедијалног догађаја Нераскидиве везе, који ће се одржати од 8. до 10. септембра у Дистрикту.

Улаз на све програме је слободан.

Мапа Дистрикта.

Кени није мртав је моћни гитарски трио који вешто комбинује модерне елементе музике са гитарским звуком. Наступиће у главној улици у Дистрикту од 22 часа. На јесен почетком новембра излази Ајмо да плешемо, дебитантски албум бенда, након чега је већ 23. децембра уследио распродат концерт у сали Американа, београдског Дома омладине. Пре изласка деби албума, Кени је кренуо у never-ending tour, свирајући преко 50 концерата у сезони. Бенд је стекао репутацију као један од најбољих индиерок, индиепанк лајв извођача, са јако димамичним и занимљивим, али исто тако квалитетним живим наступима. Кени није мртав је у последњих неколико година наступио на многобројим фестивалима, концертима, али је и у својој организацији направио низ ивентова.

Овај концет је резултат сарадње са платформом Serbia Creates.

Лира Вега је настала 1998. године као део алтернативне позоришне трупе Позориште шешира. У почетку класична рок постава, група снима свој први албум Лира Вега и издаје га 2004. године за издавачку кућу ПГП РТС. Већ на следећем албуму, Срећа и љубав (Беополис, 2008.) група се представља као тројац и почиње експериментисање са синтисајзерима и ритам машинама. Трећи албум Духови представљен је публици 2015. године, а групу сада чине Зоја Боровчанин и Владимир Ђорђевић. Албум Духови представља заокрет ка употреби електронских инструмената, али су препознатљива гитара и вокал и даље окоснице звука. Нови албум Последице рада излази у истом саставу, сачињен је од два дела, а група је снимила и документарни филм Духови из прошлости који је премијерно приказан 16. јануара 2019. у КЦ Град. Лира Вега ће наступити у главној улици у Дистрикту у 23 часа и 15 минута.

Елизабете Балчус је летонска музичарка и уметница перформанса која ствара неопсихеделични дреам поп од изненађујућих, колажираних, жанровских јукстапозиција које су истовремено мелодичне и експерименталне. Она ради са снажном визуелном естетиком која се ослања на савремени надреализам, савремену моду и геометријске слике. Похађала је Музичку академију у Летонији да би студирала класичну и џез флауту, као и оперско певање на римској академији Санта Сесилија. Све је дозвољено у њеном музичком космосу: мешање флауте и гласа, електро поп ритмова и свирање поврћа као синтисајзера, остављајући слушаоца у блаженом стању транса, негде између будности и спавања. Наступи уживо ангажују публику психоделичном и театарском атмосфером које је подједнако збуњујућа колико и очаравајућа. Елизабете Балчус ће наступити испред објекта Складиште од 22 до 23.30 часова.

Срђан Жикић доноси своју селекцију нумера за плес уз највеће диско и фанк нумере осамдесетих, као и све највеће хитове деведесетих година. Срђан Жикић је онај озбиљан глас са радија који се буди уз вас у јутарњем програму, тако већ више од 20 година. Радијски човек који је имао превише времена и прилике да преслуша радијске фонотеке неколико радио станица и да упозна различите музичке епохе, посебно осамдесете године које посебно воли због огромне креативности, дизајна и звука. Срђан Жикић ће наступити испред објекта Менза у Дистрикту од 22 часа.

Не пропустите и сјајан музички програм осмог и деветог септембра.

Партнер Калеидоскопа културе је Ерсте банка. Партнер мултимедијалног догађаја „Нераскидиве везе” је Неопланта.

The event is finished.

Ознаке:

Датум

10. Септембар 2023.
Завршен!

Локација

Дистрикт
Булевар деспота Стефана 5, Нови Сад