Музички програм отварања Калеидоскопа културе (9. септембар)

Музички програм отварања Калеидоскопа културе, 9. септембра, обележиће наступи уметника који ће се одржати у обновљеном Дистрикту, једном од најважнијих инфраструктурних легата Европске престонице културе. Новосадској публици представиће се ди-џеј Милана Никић, Ива Лоренс, Мерина Грис, Верботен Берлин, као и ди-џеј Владимир Аћић и Дејан Милићевић. Концерти су део мултимедијалног догађаја Нераскидиве везе, који ће се одржати од 8. до 10. септембра у Дистрикту.

Улаз на све програме је слободан.

Мапа Дистрикта.

Ди-џеј Милана Никић је позоришна и филмска редитељка која иза псеудонима Бетон и Шљокице вешто балансира између музике и режије. Она ће наступити објекту Менза у Дистрикту од 22 часа. У свом музичком изразу заговорница је уметничке слободе, те кроз еклектичне ДЈ сетове који се органски сударају тежи да се кроз облик присутност роди хипнотишући наратив сваке журке.  „Са дубоким веровањем у потенцијал сваког догађаја као ритуала  -  на сцену увек излазим са истим циљем -  да омогућим колективно путовање ка ослобођењу управо кроз музику“, каже ова уметница.

Ива Лоренс је кантауторка која се крајем 2021 године појавила на домаћој сцени и убрзо је са своја два сингла привукла пажњу публике и позитивне критике. Наступа у главној улици у Дистрикту од 23.15 часа. Лоренс је „обећање једног новог, поносног српског маинстреама”, рекао је Драган Амброзић. Њена музика носи елементе електро попа, Ивини нежни вокали украшавају и плутају кроз њену музику додајући дубину целокупним аранжманима и искреним текстовима. У марту 2023. избацила је свој дебитански албум под називом Свитање који се састоји од 10 песама, о коме каже: „Овај албум је мој првенац, представља одрастање, заљубљеност, друштво у ком се налазимо и још много тога, то је албум који сам ја желела да имам на нашој домаћој сцени током свог одрастања“.

Мерина Грис је баскијски бенд који су 2020. године основали Сара, Хулен и Паскал. Група ће наступити у главној улици у Дистрикту од 22 часа. Прошле године нашао на неколико ранг-листа за најбољи албум. Бенд је одржао више од 35 наступа широм Шпаније, укључуљући и Bilbao BBK Live 2023, али и Eurosonic 2023 у Гронингену. Њихова музика је вибрантан, авангардни поп са носталгичним елементима који достижу статус генерацијске химне високо позиционирајући бенд на шпанској музичкој сцени. Мерину Грис чине три анонимне, маскиране фигуре које својим натупом стављају фокус на уметност изнад личности.

Верботен Берлин наступа испред Складишта у Дистрикту од 22 часа, а у питању је пројекат берлинског музичара Александра Фројнда који обједињује Neo Kraut и берлинску клупску културу са његовом страшћу за компоновањем и писањем. Од свирања гитаре у раном детињству, Фројнд је еволуирао до композитора, писца и продуцента који две деценије сарађује са различитим музичким именима широм света. „Импресиониран клупском сценом и слободама града, црпим из свог наслеђа и свакодневног живота у свом садашњем дому посматрајући свет и дајући му свој допринос кроз музику“. Аналогни ретро звуци повезани су дигиталном прецизношћу, виолончела и клавири се усклађују са електронским синтисајзерима, воклани исечци и бубањ машине – све се спаја у емоционалан, еуфоричан тренутак повезаности, како у студију, тако и на сцени.

Ди-џеј Владимир Аћић је један је од најцењенијих и најпознатијих техно ди-џејева и продуцената у Србији и на Балкану. Публика га препознаје по експлозивним и енергичним сетовим који су га обликовали у једну од најважнијих фигура техно сцене региона. Његова репутација талентованог продуцента му је дала прилику да ради са светски признатим извођачима као што су: Carl Cox, RodHad, Richie Hawtin, Laurent Garnier, Dubfire, Dave Clark, Adam Bayer, John Digweed… Дејан Милићевић је прошле године прославио 20 година изузетно успешне каријере као један од најбољих регионалних ди-џејева и продуцената. У својој богатој интернационалној каријери Дејан је наступао на свим најбитнијим фестивалима у Европи, а његов стил би се могао описати као миx хоусе-а и тецхно-а, где се преплићу ундергроунд трацкови како најновије продукције, тако и са повременим окретом ка старим класицима. Владимир Аћић и Дејан Милићевић ће заједно наступити испред објекта Складиште у Дистрикту у поноћ.

Short Reports је гласан алтернативни музички дуо из Новог Сада, који ће наступити у Дистрикту од 00.15 часова. Карактеристика бенда су апстрактни ритмови на бубњу и рифови на гитари која је уједно и басс гитара. Бенд је настао крајем 2019. а концертно је активан од средине 2021. Први албум Cats VS Dogs, Short Reports су одсвирали у преко 50 градова Европе и Балкана, а уз њега свирају и нове песме од којих неке настају и на самим концертима. 2022. Представили су Нови Сад као Европску престоницу културе у Луксембургу на Next fестивалу у Ешу. Након тога, бенд је свирао и на фестивалу Pin – Скопје, као и на Б.А.Р.Ф. фестивалу у Београду, Калеидоскопу културе у Новом Саду и на неколицини других широм региона. Прва турнеја 2023. обухватила је БиХ, Македонију, Хрватску и Србију где је дуо одржао велики број заједничких и самосталних концерата, а у јулу 2023. бенд је свирао и на Exit fестивалу као и на Nišville фестивалу у августу.

Не пропустите и сјајан музички програм осмог и десетог септембра.

Партнер Калеидоскопа културе је Ерсте банка. Партнер мултимедијалног догађаја „Нераскидиве везе” је Неопланта.

The event is finished.

Датум

09. Септембар 2023.
Завршен!

Локација

Дистрикт
Булевар деспота Стефана 5, Нови Сад