Отварање Калеидоскопа културе / Мултимедијални догађај „Нераскидиве везе”

Мултимедијални догађај „Нераскидиве везе” одржаће се 8, 9. и 10. септембра у Дистрикту, са почетком у 20.30 сати као део четвородневног отварања Калеидоскопа културе, који ће уследити након церемоније свечаног отварања на Корзу, 7. септембра.

Обухватајући период од 100 година, овај мултимедијални догађај реферише на најбурнији век у историји, а управо је Дистрикт био сведок свих ових догађаја у малом. Од двадесетих година прошлог века до данас, некадашња индустријска зона Новог Сада прошла је кроз бројне промене под утицајем друштвено-политичких дешавања, да би данас постала центар савременог стваралаштва и представила јединствен инфраструктурни и уметнички концепт. Због тога, отварање шестог Калеидоскопа културе доноси низ догађаја који ће кроз уметничку визију представити неке од најзначајнијих догађаја у свету и код нас, који су обележили век за нама, и тиме приближити публици значај Дистрикта у историјском, друштвеном и уметничком развоју града.

У споју различитих уметности, кроз каскадерски и плесни перформанс, представу, три изложбе, шест пројекција, мурал, скулптуру, видео-игре и уметничке инсталације – више од 300 уметника представиће нам своју визију нераскидивих веза на отварању Калеидоскопа културе!

Иза овог захтевног пројекта стоји тим креативаца и врсних уметника, на чијем челу су уметничка директорка Калеидоскопа културе Моника Билбија Поњавић и редитељка мултимедијалног догађаја Маја Гргић. Идејно решење сценографије потписују Младен Стојановић и Жељко Пишкорић, дизајн костима урадила је Наташа Вранешевић, а дизајнери звука мултимедијалног догађаја Нераскидиве везе су Милош Мартинов и Дејан Илић. Аутор анимације на капији Дистрикта и видео-рада Тетрис је уметник Ђорђе Поповић, док је за дизајн светла задужен Борис Буторац. За специјалне ефекте заслужни су Magic Effects, уметник и вајар Југослав Сивић стоји иза инсталације Дистрикт исписане словима, док је израда графита на Берлинском зиду у Дистрикту поверена ученицима средње уметничке школе Богдан Шупут. Део овог мултимедијалног догађаја је и представа Некрштени дани, у режији глумице Соње Лештер, а асистенти Драгана Миленковић и Свјетлана Томић Пилић, као и глумци – ученици Гимназије Лаза Костић, глумац СНП -а Југослав Крајнов, глумци Новосадског позоришта Понго Габор, Даниел Хуста, Атила Немет и глумац из Позоришта младих Алекса Илић, такође су заслужни за извођење ове представе на отварању Калеидоскопа културе. Кореографкиња плеса плесачице Нађе Бјелановић, који ћете имати прилику да видите на отварању је Марина Аранитовић, док ће овом јединственом приликом бити задужени и каскадери из KGB Stunt Team-а.

За визуелно осликавање Дистрикта заслужни су муралисти Артез, Наташа Коњевић и Пабло Астраин. Део овог мултимедијалног догађаја је и изложба плаката Дизајн културе Дистрикта, Факултета техничких наука у Новом Саду, затим Изложба затечених у објекту Радионица, уметника Петра Мирковића, Тадије Јаничића и Бориса Лукића, као и изложба Кућа коју смо градили 90-их,  аутора Жељка Груловића. Уметнички доживљај у Дистрикту присутнима ће обогатити и игрица „То је ‘само’ место”, аутора Лазара и Александра Стојановића.

Уметнички сарадници пројекта Нераскидиве везе су Анђелко Ђукић и Дарко Стантић. Захваљујемо Коњичком центру Новосадски сајам и Верици Ковачевић на помоћи у реализацији пројекта, као и уметнику Славку Богдановићу.

Мултимедијални догађај „Нераскидиве везе” пропратиће и богат музички програм, који ће се одржати осмог, деветог и десетог септембра у Дистрикту.

Улаз слободан.

Мапа Дистрикта.

Партнер Калеидоскопа културе је Ерсте банка. Партнер мултимедијалног догађаја „Нераскидиве везе” је Неопланта.

The event is finished.

Датум

08. Септембар 2023.
Завршен!

Локација

Дистрикт
Булевар деспота Стефана 5, Нови Сад

Организатор

Фондација "Нови Сaд - Европска престоница културе"
Интернет адреса
https://novisad2022.rs/