Dnevnici seoba: zapisi o novosadskim porodicama

U Galeriji Prometej od 10. februara do 8. marta, u okviru programskog luka Seobe, novosadska publika će imati priliku da pogleda izložbu i prisustvuje seriji tribina „Dnevnici seoba: zapisi o novosadskim porodicama” gde će se predstaviti svakodnevni život četiri ugledne porodice koje su se u razdoblju od 18. do 20. veka doselile u Novi Sad.

Izložba će biti otvorena 10. februara 2022. godine u 18 časova.

U okviru izložbe održaće se tribine i radionice, a radionice za decu zakazane su za osnovnoškolski uzrast 17. 2. i za srednjoškolski uzrast 24. 2. od 11 do 12 časova.

Putem izložbe i publikacije, predstavljamo četiri novosadske porodice – Šosberger, Karlavaris, Kapamadžija i Bori – koje su se u različitim istorijskim periodima doselile u Novi Sad (od prve polovine 18. do druge polovine 20. veka). Na osnovu dokumentacije i fotografija i odabranih ličnih i porodičnih predmeta, usmenih predanja i anegdota, koje su sačuvane u navedenim porodicama, predstavićemo javnu i privatnu istoriju njihovih najuglednijih članova (Kapamadžije su generacijama ugledni lekari, Karlavarisi bankari i umetnici, Šosbergeri takođe lekari, a Bori ugledni naučni radnici).  

Izložbu će pratiti tribine, odnosno razgovori sa članovima porodica i o znamenitim članovima navedenih porodica, radionice sa decom osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta koje bi bile posvećene razgovoru i izradi porodičnog stabla, značaju porodične zaostavštine i drugo. 

Na ovaj način predstavićemo multikulturalnost našeg grada i suživota pripadnika različitih nacionalnih zajednica, koje su uticale na formiranje njegovog identiteta. 

Migracije (seobe) su specifičnost Novog Sada, a svaka od porodica koje će biti predstavljene, došla je u određenom trenutku u prošlosti, daljoj ili bližoj, i nastanila se u Novom Sadu. Ovaj grad je bio i ostao tačka njihovog susreta. Pojedini predstavnici ovih porodica susretali su se kao pripadnici iste profesije ili su bili članovi određenog društva u određenom vremenskom periodu. 

Oznake:

Datum

11. феб 2022.
Završen!

Lokacija

Galerija „Prometej"
Светозара Милетића 16, Нови Сад

Organizator

Izdavačka kuća „Prometej”