Otvaranje Kaleidoskopa kulture / Multimedijalni događaj „Neraskidive veze”

Multimedijalni događaj „Neraskidive veze” održaće se 8, 9. i 10. septembra u Distriktu, sa početkom u 20.30 sati, kao deo četvorodnevnog otvaranja Kaleidoskopa kulture, koji će uslediti nakon ceremonije svečanog otvaranja na Korzu, 7. septembra.

Obuhvatajući period od 100 godina, ovaj multimedijalni događaj referiše na najburniji vek u istoriji, a upravo je Distrikt bio svedok svih ovih događaja u malom. Od dvadesetih godina prošlog veka do danas, nekadašnja industrijska zona Novog Sada prošla je kroz brojne promene pod uticajem društveno-političkih dešavanja, da bi danas postala centar savremenog stvaralaštva i predstavila jedinstven infrastrukturni i umetnički koncept. Zbog toga, otvaranje šestog Kaleidoskopa kulture donosi niz događaja koji će kroz umetničku viziju predstaviti neke od najznačajnijih događaja u svetu i kod nas, koji su obeležili vek za nama, i time približiti publici značaj Distrikta u istorijskom, društvenom i umetničkom razvoju grada.  

U spoju različitih umetnosti, kroz kaskaderski i plesni performans, predstavu, tri izložbe, šest projekcija, mural, skulpturu, video-igre i umetničke instalacije – više od 300 umetnika predstaviće nam svoju viziju neraskidivih veza na otvaranju Kaleidoskopa kulture!

Iza ovog zahtevnog projekta stoji tim kreativaca i vrsnih umetnika, na čijem čelu su umetnička direktorka Kaleidoskopa kulture Monika Bilbija Ponjavić i rediteljka multimedijalnog događaja Maja Grgić. Idejno rešenje scenografije potpisuju Mladen Stojanović i Željko Piškorić, dizajn kostima uradila je Nataša Vranešević, a dizajneri zvuka multimedijalnog događaja Neraskidive veze su Miloš Martinov i Dejan Ilić. Autor animacije na kapiji Distrikta i video-rada Tetris je umetnik Đorđe Popović, dok je za dizajn svetla zadužen Boris Butorac. Za specijalne efekte zaslužni su Magic Effects, umetnik i vajar Jugoslav Sivić stoji iza instalacije Distrikt ispisane slovima, dok je izrada grafita na Berlinskom zidu u Distriktu poverena učenicima srednje umetničke škole Bogdan Šuput. Deo ovog multimedijalnog događaja je i predstava Nekršteni dani, u režiji glumice Sonje Lešter, a asistenti Dragana Milenković i Svjetlana Tomić Pilić, kao i glumci – učenici Gimnazije Laza Kostić, glumac SNP -a Jugoslav Krajnov, glumci Novosadskog pozorišta Pongo Gabor, Daniel Husta, Atila Nemet i glumac iz Pozorišta mladih Aleksa Ilić, takođe su zaslužni za izvođenje ove predstave na otvaranju Kaleidoskopa kulture. Koreografkinja plesa plesačice Nađe Bjelanović, koji ćete imati priliku da vidite na otvaranju je Marina Aranitović, dok će ovom jedinstvenom prilikom biti zaduženi i kaskaderi iz KGB Stunt team-a.Za vizuelno oslikavanje Distrikta zaslužni su muralisti Artez, Nataša Konjević i Pablo Astrain. Deo ovog multimedijalnog događaja je i izložba plakata Dizajn kulture Distrikta, Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, zatim Izložba zatečenih u objektu Radionica, umetnika Petra Mirkovića, Tadije Janičića i Borisa Lukića, kao i izložba Kuća koju smo gradili 90-ih,  autora Željka Grulovića. Umetnički doživljaj u Distriktu prisutnima će obogatiti i igrica „To je ‘samo’ mesto”, autora Lazara i Aleksandra Stojanovića.Umetnički saradnici projekta Neraskidive veze su Anđelko Đukić i Darko Stantić. Zahvaljujemo Konjičkom centru Novosadski sajam i Verici Kovačević na pomoći u realizaciji projekta, kao i umetniku Slavku Bogdanoviću.

Multimedijalni događaj „Neraskidive veze” propratiće i bogat muzički program, koji će se održati osmog, devetog i desetog septembra u Distriktu.

Ulaz slobodan.

Mapa Distrikta.

Partner Kaleidoskopa kulture je Erste banka. Partner multimedijalnog događaja „Neraskidive veze” je Neoplanta.

The event is finished.

Datum

08. сеп 2023.
Završen!

Lokacija

Distrikt
Булевар деспота Стефана 5, Нови Сад
Kategorija

Organizator

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”
Internet adresa
https://novisad2022.rs/