distrikt mira

Дистрикт мира / Музички програм

Од 23. до 27. јуна Креативни дистрикт постаје Дистрикт мира, као центар савременог омладинског стваралаштва, на простору некадашње индустријске зоне града. Овај простор је у веку за нама био симбол модерног, индустријског и алтернативног културног развоја, али и великих губитака.

Дистрикт мира ће угостити бендове који су познати по активистичком приступу и обради актуелних социјалних и политичких тема. TBF, Helem nejse, Зостер и Обојени програм су четири састава које ћемо слушати у Креативном дистрикту и који ће добро познатим нумерама пренети и неке од главних порука које Европска престоница културе шаље Европи и свету.

23. јун / 22.30

TBF (The Beat Fleet) долази из Сплита и од 1990. године текстовима, спотовима и музиком заузима критички став према политичкој корумпираности и исквареним друштвеним вредностима. Њихови спотови су прави мали филмови, док звук представља комбинацију реп, хип хоп, фанк, соул, рок и реге праваца. Иза ТБФ-а је седам студијских албума, од којих су неки били и на самом врху топ-листа у Хрватској, а који су учинили да ово постане један од најтраженијих екс-ју састава. За своје стваралаштво кажу да је морало много зидова и предрасуда да поруши, што је окупило публику из различитих миљеа широм региона.

24. јун / 22.30

Helem nejse долази из Сарајева и, често инспирисани стварним ликовима и догађајима, преносе како социјалне, тако и љубавне поруке прожете духовитим опаскама. Сарађивали су са Божом Врећом, Едом Маајком, Френкијем и другим великим именима на регионалној сцени, нступали су на свим већим фестивалима, али и у значајним пројектима и кампањама организација као што су УНИЦЕФ, УН, УНДП. Идеје су трансформисали из музике и у радио-емисије, подкаст, цртану серију, те настављају да интригирају јавност са преко 170 лајв издања до сада у којима гостују најконтроверзније личности из јавног живота у региону.

25. јун / 22.30

Zoster је популарна мостарска група основана пре више од две деценије, а за то време снимили су четири студијска албума, на којима је доминантан реге звук. Реге сматрају прикладним правцем за ово подручје, које је засићено агресијом, па чак и у музици. Зостер зато преноси поруке толеранције, мира, прогресивности, афирмације, љубави, па и едукације. Концерте су одржали не само у региону, него и у Барселони, Паризу, Бечу, Цириху, Амстердаму, Малмеу, Ахену, Базелу, Њујорку… Били су гости највећих регионалних фестивала, а овога пута их слушамо и у Европској престоници културе у Дистрикту мира, који је већ афирмисан као јединствени амбијент за алтернативне ствараоце.

27. јун / 22.00

Обојени програм је култни новосадски састав, пионир српске алтернативне рок сцене. Током четири деценије свирања, у раду бенда учествовало је много музичара, а фронтмен Бранислав Бабиц Кебра једини је члан оригиналне поставе. Уз њега, дугогодишњу поставу Обојеног програма чине Илија Влаисављевић Бебец на бас гитари, бубњар Владимир Цинкоски Цина и басиста Мики Ристић (претходно Darkwood Dub, Веllа Technika, Сана Гарић).

Обојени програм је 2020. године обележио 40 година постојања и 30 година од објављивања првог албума „Најважније је бити здрав”.

Eyesburn / отказано 

Фото: Промо

 

Ознаке:

Датум

23. Jun 2022.
Завршен!

Време

22:00

Локација

Дистрикт
Bulevar despota Stefana, Нови Сад

Организатор

Фондација "Нови Сaд - Европска престоница културе"
Интернет адреса
https://novisad2022.rs/
X