Хелем Нејсе / Дистрикт мира

Бенд Хелем Нејсе наступиће 24. јуна у Креативном дистрикту, у оквиру програмског лука Тврђава мира.

Током пет дана разговора о помирењу, будућности Европе и другим актуелним друштвеним и политичким питањима, очекује нас наступ три бенда, који својим активистичким приступом обрађују актуелне социјалне и политичке теме. Уз бенд Хелем Хејсе, у Дестрикту мира ће наступити и групе TBF 23. јуна, Зостер 25. јуна и Обојени програм 27. јуна.

Хелем Нејсе је настао у Сарајеву, а епитети као сто су најпопуларнији бенд, врхунска радијска емисија и екстракомична театарска представа доћи ће нешто касније. Текстови су љубавни, социјално ангажовани, инспирисани стварним ликовима и догађајима у друштва и њихове непосредне околине, а неретко садрже и покоју духовиту доскочицу. Смијех, плес и хитови који су настали у посљедњих неколико година мукотрпног бацања рима на уистину бомбастичне музичке подлоге је оно што вас чека на сваком њиховом концерту. Интеракција са публиком је оно што их не чини другачијим од осталих лајв бендова, али једно је сигурно – на том пољу су неприкосновени. Свој интригантни наступ називају цашпија. Етимологија ријечи: Цаш- што не значи ништа и Шпија – што нема апсолутно никакве везе с логиком. Комбинација музичких жанрова у којој доминирају рап, реге, рок, етно чини ову скупину доиста интересантним и млађој и старијој публици. Врач Момир је у једном интервјуу за београдску „Политику” недавно Хелем нејсе описао као „свежи поглед на свет”.

Хелем Нејсе иза себе има три студијска албума: „Го у Гостима” (Перископ, 2017), „Пола Човјек Пола Један” (Croatia Records, 2019) и „Глутен Таг” (Croatia Records, 2020.).

Имали су прилику сарадјивати са Дубиозом Колектив, Марком Луисом, Едом Маајком, Френкијем, Божом Врећом, Дином Шараном и многим другим великим именима на регионалној сцени, а до сада су имали прилику свирати на бројним фестивалима као што су Exit Festival, Fest84, Seasplash Festival, Dfestival Dojran, Kaleidoskop, OK Fest, Mostar Summer Fest, Pomurski Poletni Festival, Ferragosto Jam, OPENS i CMC 200 Festival u Slavonskom Brodu.

Хелем Нејсе учествовао је у бројним пројектима и кампањама. Неки од њих су: УНИЦЕФ, УНДП и УН – кампања против говора мржње „Бирај речи“.

Ипак, место њиховог највећег пребрукавања у медијском простору остаје„Хелем Нејсе Рејдио Шоу“ – популарна радијска емисија за младе коју су чланови групе након пет година рада на радију, трансформисали у видео подцаст у склопу чега емитују цртану серију „БРУЦА БРАЦА БРУДА БРАДА“. До сада, успјешно је реализовано преко 170 лајв издања која су угостила најинтригантије, најконтраверзније и најлуђе личности из јавног и мање јавног живота у региону.

Фото: Промо

Ознаке:

Датум

24. Jun 2022.
Завршен!

Време

22:30

Локација

Дистрикт
Булевар деспота Стефана 5, Нови Сад

Организатор

Фондација "Нови Сaд - Европска престоница културе"
Интернет адреса
https://novisad2022.rs/
X