heroine spomen zbirke pavla beljanskog

Хероине Спомен-збирке Павла Бељанског

Мултимедијална изложба „Хероине Спомен-збирке Павла Бељанског” која спада у програмски лук Хероине, биће постављена од 20. маја до 15. јула у Спомен-збирци Павла Бељанског.

На изложби ће бити представљено седам уметница из колекције Павла Бељанског: Надежда Петровић, Зора Петровић, Љубица Сокић, Милица Зорић, Видосава Ковачевић, Лиза Крижанић и Лепосава Ст. Павловић. Поред њих, пројекат ће обухватити и представљање женских фотографкиња и уметница које су својим радовима користиле фотографију током друге полоцине 20. века и почетком 21. века.

Фотографија је изабрана као медиј који повезује уметнице различитих стилских орјентација, од надреализма, преко концептуалне до савремене уметничке праксе. Као подручје израза од почетка блиско женском уметничком и политичком језику, фотографија је и један од првих облика економске еманципације жена.

Пројекат укључује изложбу слика, цртежа, фотографија, штампаног материјала који прати каталог, седам видео презентација, трибину и радионице.

Спомен-збирка Павла Бељанског представља редак пример легата у међународним оквирима, јер четвртину од укупног броја дела из колекције чине дела ових седам уметница.

Модерност која се препознаје у радовима ових уметница инспирисала је програм у оквиру ког ће се путем видео презентација и разговора представи седам савремених уметница које су се образовале и живеле или и даље живе у Новом Саду, Европској престоници културе: Моника Сигети, Јелена Владушић, Јелена Јанев, Јелена Ковачевић Воргучин, Милица Дукић, Бојана С. Кнежевић и Драгана Б. Стевановић.

Захваљујући изложби дела из Спомен-збирке Павла Бељанског, видео презентацијама о уметницама из музејске колекције, делима савремених новосадских уметница, али и богатом пратећем програму, сазнаћемо много о статусу уметница некад и сад кроз дијалошке односе између дела ауторки из Спомен-збирке и савремених уметничких пракси.

Осим слика и таписерија из легата дипломате, за успостављање ових релација послужиле су и фотографије из музејског фонда, посматране као уметничка дела и документи, али и значајан број дела у различитим техникама, набављаних путем аквизиција, којима је Спомен-збирка проширила могућности сагледавања стваралачких опуса седам хероина из легата Павла Бељанског.

Програм који прати изложбу „Хероине Спомен – збирке Павла Бељанског”:

26. мај, 19 часова / „Уметнице у 20. веку – трибина” / Ловорка Магаш Биланџић, Наташа Иванчевић (Хрватска), Сарита Вујковић (БиХ), Никола Крстовић и Зоран Ерић (Србија)

2. јун, 19 часова / „Хероине Павла Бељанског” / ауторско вођење изложбе / Милана Квас

9. јун, 19 часова / „Хероине модерне уметности – предавање” / Миланка Тодић

16. јун, 19 часова / „Разговор с уметницом др Бојаном С. Кнежевић” / Вера Копицл

18. јун, 11 часова / „Магичан свет Милице Зорић”/ дечија радионица

29. јун, 19 часова / „Разговор с уметницом др Јеленом Владушић” / Вера Копицл

7. јул, 19 часова / „Жена као инспирација уметница – предавање”/ Јасмина Јакшић Субић

14. јул, 19 часова / „Лето на Тргу галерија – трибина” / Сузана Вуксановић, Зорица Чолић, Јелена Ковачевић Воргучин, Моника Сигети, Драгана Б. Стевановић и Јелена Јанев

16. јул, 19 часова / „Разговор с уметницом Мијом Ћук” / Мирослав Карић

Радно време Спомен-збирке:

Среда – недеља: 10 – 18 часова
Четвртак: 13 – 21 часова

Улазнице за изложбу се купују у простору Спомен-збирке и коштају 150 дин.

Партнер програмског лука Хероине је Ерсте банка.

Фото: Промо

Ознаке:

Датум

20. May 2022.
Завршен!

Локација

Спомен-збирка Павља Бељанског
Трг Галерија 2, Нови Сад
Интернет адреса
https://beljanskimuseum.rs/
Категорија

Организатор

Спомен-збирка Павла Бељанског
Интернет адреса
https://beljanskimuseum.rs/

Остали организатори

Булевар Букс
Интернет адреса
https://www.facebook.com/BulevarBooks/
Савез феминистичких организација „(Ре)конекција"
Булевар Букс
Интернет адреса
https://www.facebook.com/BulevarBooks/
Савез феминистичких организација „(Ре)конекција"
X