Dečji program / Vila

U sklopu porodičnog festivala „Vila” biće organizovan dečji program od 3. do 5. juna, u jedinstvenom ambijentu Fruške gore u Vrdniku (Fruške Terme Resort). Izmestite se iz gradske vreve i okrepite svoju dušu: prirodom, porodicom i prijateljima.

„Vila” je deo programskog luka Heroine i biće održana u slavu velike srpske heroine prošlosti, pesnikinje, gitaristkinje, novinarke i borkinje Milice Stojadinović Srpkinje u Vrdniku gde je Milica provela veći deo svog detinjstva.

Heroine čiji se glas daleko čuje, Anica DobraNataša Miljković i Nataša Tapušković čitaće deci bajke i ispričati stare priče u novom ruhu. Anicu Dobru ćemo ugostiti 3. juna u 17 časova, Natašu Miljković ćemo slušati 4. juna u 17 časova, a Natašu Tapušković 5. juna u 17. časova. Osim toga, program za najmlađe obuhvatiće niz radionica, plesnih predstava, književne događaje, koje će deci ulepšati prvi junski vikend.

Trodnevni filmski program pod vedrim nebom zabaviće i decu i odrasle, te će između ostalih, biti prikazan i jedan od filmova koji je u poslednje vreme pobrao sve simpatije publike – „Leto kad sam naučila da letim”, rađen prema knjizi Jasminke Petrović, u režiji Radivoja Andrića.

Dečji kutak obuhvatiće poligon spretnosti, igre poput bilijara nogom, frizbija, puštanja zmajeva na vetru i bacanja lakih aviončića bez motora, uz animatore koji će decu sve vreme voditi kroz igre. Najmlađi će razvijati različite intelektualne, motoričke, socijalne, čak i emotivne sposobnosti u okviru radionice „Oblutak” za koju je zadužena Dunja Šašić, potvrđena ekspertkinja u kreativnom radu sa decom. Dečji program upotpuniće i Rok kamp za devojčice, a plesnu predstavu „Teorija relativiteta” moći ćemo da pogledamo 4. juna u 16.30 časova.

Deca će imati priliku da kroz zabavu nauče o novcu i štednji, učestvuju u kreativnim i edukativnim radionicama i igrama, i gledaju predstavu „Čuvari Zmajevog blaga” u okviru Erste dečjeg programa koji će biti organizovan 4. i 5. juna.

Osim chill out zone, DDOR će na „Vili” otvoriti DDOR šumsku učionicu u kojoj će deca učiti kroz igru – sami će saditi cveće, učeći usput kako se to pravilno radi.

„ŠUMA IDE(J)A – Zajedno pravimo ide(j)e koje čuvaju prirodu” je dečji eko-edukativni program koji IDEA realizuje na festivalu „Vila” sa eko aktivistima iz autorskog tima dečjeg ekološkog televizijskog serijala „Uprirodi se”, koja promoviše angažovan odnos prema prirodi.

Radionice koje organizuju održaće se 4. i 5. juna, od 16 do 20 časova. Deca će na radionicama izrađivati kućicu za insekte, tzv. hotel za bubice, kao i male biljne bombice od recikliranog papira sa semenjem za 15 vrsta medonosnih pčela pomoću kojih će se odigrati gerilska sadnja „raja za pčele”. Radionica „Šumenkov instrumentarijum” obuhvatiće izradu instrumenata od prirodnih materijala i sviranje u travku, didžeridu, saksofon od trske, pištaljke, šuške, zvučni luk – drombulje i slično. Na radionicama „Brzometlicin” i „Piratin reciklarijum” deca će izrađivati suvenire od recikliranih materijala – plastične boce postaće saksije, a tetrapak će biti pretvoren u novčanik.

Dok mališani uživaju u svojim aktivnostima, osmišljena je zona „Velikog hlada”, koja se prostire na čak 400 kvadratnih metara, gde će roditelji uživati u pravom izletu, pikniku i atmosferi garden-partija. Biće postavljena i zona sa hranom, kao i toaleti sa tekućom vodom. Takođe, u blizini je i bazar sa 20 štandova, na kojima će se prodavati fina domaća hrana, vino, nakit i odeća domaćih kreatora, prirodna kozmetika i slični proizvodi. Ove zone upotpunjuju porodični događaj i formiraju kutak u kom svako može pronaći nešto za sebe.

U sklopu programskog luka Heroine, festival „Vila” će ponuditi jedinstveno iskustvo u magičnom ambijentu kroz različite sadržaje – predstave, koncerte, plesne performanse, poeziju, film, gastrokulturu i programe za najmlađe. Celokupan program festivala možete pronaći na ovom linku.

Partner programskog luka Heroine je Erste banka.

Ulaz je slobodan.

mapa Vila

Foto: V. Veličković

Oznake:

Datum

05. јун 2022.
Završen!

Vreme

16:00 - 20:00

Lokacija

Fruške terme
Hotel Fruske Terme, Vrdnik

Organizator

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”
Internet adresa
https://novisad2022.rs/