Jenny Berggren

Jenny (Ace of Base) / Vila

Dženi Bergren iz grupe Ace of Base nastupiće 3. juna u 23.15 časova na prvom festivalu pod nazivom „Vila”, u srcu najstarijeg nacionalnog parka, Fruške gore, u Vrdniku.

Dženi Bergren, pevačica međunarodno poznate švedske pop grupe Ace of Base, a sada samostalna umetnica, iznenada je pogledala u lice uspeha sa 19 godina.

Prve dve objavljene pesme grupe All That She Wants i Wheel Of Fortune zauzele su prvo i drugo mesto na danskim listama prodaje pre nego što je ikada snimljena reklamna fotografija Ace of Base.

Album benda The Sign skočio je na vrh svetskih muzičkih top-lista ranih devedesetih, sada se prodao u preko 25 miliona primeraka i učinio ga najprodavanijim debi albumom ikada naslov koji je do danas neprevaziđen.

„Upoznavanje sa svetskim vrhom u muzici je na dobar način veoma izazovno, ali na putu do tog uspeha uvek sam imala na umu da ću sresti iste ljude na putu dole”, kaže Dženi.

Šok uspeha Ace of Base bio je onaj koji je oduševio njihove slušaoce širom sveta, ali i onaj koji je mlade Šveđane zatekao nespremne. Uspon do slave bio je brz i posebno je uticao na Dženi.

Dženi i njeni kolege članovi benda održali su stotine nastupa kroz svoje koncerte i promocije od 1992-2009, a njihovu najveću publiku je činilo 55.000 gledalaca u Tel Avivu.

Ace of Base je objavio četiri albuma plus rekord sa najvećim hitovima za manje od jedne decenije. Dženi se, zajedno sa svojim kolegama iz benda, ističe kao četiri od retkih švedskih umetnika koji su osvojili dve američke muzičke nagrade i dve nagrade za bilbord. Ace of Base je prodao više od 40 miliona primeraka sa svoja četiri albuma.

Upravo zbog svog rekordnog debitantskog uspeha, Dženi i njeni kolege članovi benda su postali poznata muzička ikona devedesetih, iako su njihovi albumi nastali početkom 2000-ih.

Sada, Dženi producira svoj prvi solo album pod nazivom „Moja priča”, koji prikazuje njenu autobiografiju, To Win The World. Naslov knjige je zasnovan na biblijskom stihu iz „Mateja 16:26”: „Kakva će korist biti za čoveka ako dobije ceo svet, a dušu svoju izgubi?”. Dženi kaže da i knjiga i album opisuju njeno životno iskustvo međunarodne pop umetnice i kako je kroz svoju veru preživela iskušenja koja dolaze zajedno sa slavom.

„Muzika je moj prvi jezik, i to je u muzici koju moji prijatelji iz moje baze obožavatelja mogu prepoznati”, kaže Dženi. „Želim da otkrijem svoju priču i muzikom i rečima. Ne mogu smisliti bolji način da to uradim nego da koristim oba načina, ali na svoj način. Evo me.”

Festival „Vila” održaće se od 3. do 5. juna u Vrdniku na Fruškoj gori, najstarijem nacionalnom parku u Srbiji. Gotik vila Tarja Turunen, vile klasične muzike – violinistkinja Simon Lamsma i violistkinja Tabea Zimmermann, četiri vile koje čine bend Warpaint, ali i regionalne vile Natali Dizdar i Kaliopi, zatim vila jugoslovenskog glumišta Anica Dobra i mnoge druge, biće deo jedinstvenog iskustva koje će ponuditi ovaj festival u magičnom ambijentu Fruške gore kroz različite sadržaje – predstave, koncerte, plesne performanse, poeziju, film, gastrokulturu, rok kamp za devojčice, kao i programe za najmlađe. Celokupan program festivala možete pronaći na ovom linku.

Partner programskog luka Heroine je Erste banka.

Ulaz je slobodan.

Foto: Byline Emelie Asplund

 

Oznake:

Datum

03. јун 2022.
Završen!

Vreme

23:15

Lokacija

Vrdnik
Vrdnik
Kategorija

Organizator

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”
Internet adresa
https://novisad2022.rs/