Simone Lamsma i Camerata NS / Vila

Poznata holandska violinistkinja Simone Lamsma nastupiće zajedno sa novosadskim orkestrom Camerata Novi Sad, 3. juna u 19.30 časovaVrdniku u sklopu festivala „Vila”. U bajkovitom ambijentu poslušajte jednu od najzanimljivijih interpretacija klasične muzike koju izvodi upečatljiva i veoma poštovana od strane kritičara, Simone čije nastupe hvale kao „briljantne, uglađene, ekspresivne i intenzivne” (Cleveland Plain Dealer) i „apsolutno zadivljujuće” (Chicago Tribune).

Sa širokim repertoarom od preko 60 violinskih koncerata, Simon je poslednjih sezona nastupala sa mnogim vodećim svetskim orkestrima.

 

„Simone Lamsma je svirala sjajno, sa oštrom jasnoćom i blistavim zvukom, prenoseći i rapsodični žar i intrigantnu zamišljenost muzike.“ (The Nev York Times, decembar 2018.)

 

Značajni nedavni događaji uključuju njen debi sa Njujorškom filharmonijom pod vođstvom Japa van Zvedena, Orkestar Santa Cecilia sa Antoniom Pappanom, njen debi u Berlinu sa orkestrom Konzerthaus i Jurajem Valcuhom i povratni pozivi u Londonski simfonijski orkestar sa Gianandreom Nosedom, Kraljevskim Koncertgebau Orkesterom sa Japom van Zvedenom, Simfonijskim orkestrom iz Montreala, Londonskom filharmonijom, Roterdamskom filharmonijom, Kraljevskim filharmonijskim orkestrom iz Liverpula, MDR simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Jomiuri Nipon, Simfonijskim orkestrom Hjustona, Nacionalnim simfonijskim orkestrom ili orkestrom Holandskog filharmonijskog orkestra, Holandskim filharmonijskim orkestrom Lukharmokue.

Simone je nastupala sa velikim orkestrima kao što su Čikaški simfonijski orkestar, Klivlendski orkestar, Seulska filharmonija, Simfonija San Franciska, Hongkonška filharmonija, Kraljevska Stokholmska filharmonija, Gurzenich orkestar, Sidnejski simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar Milvokija, Detroiški orkestar, Simfonijski orkestar Dalasa, Filharmonija Osla, Islandski simfonijski orkestar, Simfonijski finski radio, Helsinška filharmonija, Les Siecles, Orchester Philharmonikue de Radio France.

Pored brojnih međunarodnih nagrada i priznanja, Simone je 2010. godine dobila nacionalnu holandsku nagradu za klasičnu muziku VSCD u kategoriji „Muzičari nove generacije”, koju dodeljuje Udruženje holandskih pozorišta i koncertnih dvorana umetnicima koji su dali izuzetan i vredan doprinos. na holandsku scenu klasične muzike.

U maju 2018. godine Simonu su pozvali Njegovo Veličanstvo Kralj Vilem-Aleksandar i Njeno Veličanstvo Kraljica Maksima od Holandije da nastupi tokom njihove zvanične državne posete Luksemburgu.

Simon je počela da uči violinu sa 5 godina i preselila se u Veliku Britaniju sa 11 da bi studirala u školi Yehudi Menuhin kod profesora Hu Kuna. Sa 14 godina Simone je debitovala u profesionalnom solo orkestru sa Severnoholandskim orkestrom izvodeći Paganinijev 1. koncert za violinu, njen debi je visoko hvaljen od strane štampe. Nastavila je studije na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu kod profesora Hu Kuna i profesora Morisa Hasona, gde je diplomirala sa 19 godina sa počastima prve klase i nekoliko prestižnih nagrada. Godine 2019. postala je član Kraljevske muzičke akademije u Londonu, čast ograničena na 300 bivših studenata Akademije i dodeljena onim muzičarima koji su se istakli u ovoj profesiji.

Festival „Vila” biće održan od 3. do 5. juna u Vrdniku na Fruškoj gori, najstarijem nacionalnom parku u Srbiji. Gotik vila Tarja Turunen, vile klasične muzike – violinistkinja Simon Lamsma i violistkinja Tabea Zimmerman, četiri vile koje čine bend Warpaint, Dženi Bergren iz grupe Ace of Base, ali i regionalne vile Natali Dizdar i Kaliopi, zatim vila jugoslovenskog glumišta Anica Dobra i mnoge druge, biće deo jedinstvenog iskustva koje će ponuditi ovaj festival u magičnom ambijentu Fruške gore kroz različite sadržaje – predstave, koncerte, plesne performanse, poeziju, film, gastrokulturu, rok kamp za devojčice, kao i programe za najmlađe. Celokupan program festivala možete pronaći na ovom linku.

Partner programskog luka Heroine je Erste banka.

Ulaz je slobodan.

Foto: Otto van den Toorn

Oznake:

Datum

03. јун 2022.
Završen!

Vreme

19:30

Lokacija

Vrdnik
Vrdnik
Kategorija

Organizator

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”
Internet adresa
https://novisad2022.rs/