tarja

Tarja Turunen / Vila

Najsjajnija zvezda simfonijske rok scene, Tarja Turunen nastupiće 4. juna u 23 časa na prvom festivalu pod nazivom „Vila”, u srcu najstarijeg nacionalnog parka, Fruške gore, u Vrdniku.

Sopran, kompozitor i tekstopisac, dostigla je međunarodnu slavu kao suosnivač i devet godina je bila glas i imidž finskog simfonijskog metal benda Nightwish, skupljajući sa njima zlatne i platinaste diskografske nagrade u nekoliko zemalja.

Jedinstvena kombinacija metal muzike sa Tarjinim sopranskim vokalom iznedrila je novi žanr, koji je brzo postigao kritičku i komercijalnu popularnost i inspirisao mnoge druge metal bendove i izvođače. Ali da peva samo tuđe kreacije nije bila njena sudbina, a njen talenat je mogao u potpunosti da procveta samo izvan tog okvira. Tarja je morala da hoda sama.

Konačno slobodna da sledi sopstvenu inspiraciju, srce i snove, Tarja je započela sopstvenu solo karijeru uspešno posvećenu klasičnoj i rok muzici. Od 2005. godine svaki decembar posvećuje prenošenju čarolije svojih božićnih emisija u Finsku i inostranstvo.

Božićni album Henkäys Ikuisuudesta osvojio je dvostruku Platinum Record Avard u Finskoj i izabran je za „Božićni album godine” od svih lokalnih radio stanica u zemlji. Tarjini klasični nastupi nisu ograničeni na božićne predstave, jer je tokom godina izvodila koncerte kamerne muzike sa orkestrima i različitim postavama u mnogim zemljama. Takođe je dva puta prošetala čuvenom operskom scenom zamka Olavinlinna na Operskom festivalu u Savonlini u Finskoj, nastupajući sa Raimom Sirkijom i Hozeom Kurom. Najnoviji ishod Tarjine duboke ljubavi prema klasičnoj muzici bilo je snimanje u crkvi Lakeuden Risti u Seinajokiju, u Finskoj, njenog prvog klasičnog studijskog albuma „Ave Maria – En Plein Air”, objavljenog na međunarodnom nivou 2015. godine i dočekan oduševljenim kritikama.

Tarjina besprekorna sposobnost da spoji rok i klasičnu muziku našla je savršenu kombinaciju u njenom projektu „Beauty and the Beat” u saradnji sa američkim bubnjarom Majkom Teranom. Uz pratnju simfonijskog orkestra i hora, turneja je predstavila jedinstveni program koji je uključivao između ostalih Pučinija, Mocarta, Baha, Led cepelina, Queen i njene sopstvene pesme. Korak napred nakon uspešnih iskustava na „Classic and Divine” u Miškolcu u Mađarskoj 2010. i na „Masters of Rock” festivalu u Češkoj iste godine, ali ne i poslednji. Tarja je još jednom delila binu sa simfonijskim orkestrom i horom za specijalnu orkestarsku turneju u Rusiji u martu 2016. godine, a u avgustu iste godine je takođe pozvana kao solista od strane Kimi Sinfonietta u Finskoj da otvori jesenju sezonu sa dva koncerta: u Koncertnu dvoranu u Kotki i open air u Kouvoli za Noć umetnosti. Drugi koncert okupio je u centru grada preko 15.000 ljudi, čime je obeležen rekord publike za orkestar i rekord posećenosti koncerta.

Takođe je bilo mnogo saradnje i pratećih projekata za Tarju tokom godina, od elektronskog projekta Outlanders, koristeći tekstove i inspirisan piscem Paulom Koeljom, do turneje sa Alisom Kuperom. Tarja je uspešno sarađivala na snimcima sa Vithin Temptation, br. 1 holandskim simfonijskim rok bendom sa više od 18.000.000 pregleda na Jutjubu sa njihovom pesmom zajedno „Paradise” („What About us?”), nemačkim elektronskim umetnikom broj 1 Šilerom sa kojim je Tarja pisala zajedno pesma unapred nominovana za Gremi nagrade u SAD, legenda hard roka Doro Peš, najveći rok nemački izvođač svih vremena Scorpions i sa britanskim ocem priznatih Tubular Bells Mikeom Oldfieldom sa kojim je napisala pesmu inspirisanu i zabeleženo u Antigvi. Njena poslednja saradnja bila je sa nemačkim bendom Schandmaul za pesmu „Zu zveit allein”.

Tarja je bila nominovana za nagradu Emma u Finskoj 2006. i 2007. i za Echo nagradu u Nemačkoj 2007. godine, i ona je prva finska solo umetnica koja je postigla zlatnu ploču u Nemačkoj, pa čak i više, jedina koja je to uspela u oba benda i kao solo umetnik.

Festival „Vila” održaće se od 3. do 5. juna u Vrdniku na Fruškoj gori, najstarijem nacionalnom parku u Srbiji. Gotik vila Tarja Turunen, vile klasične muzike – violinistkinja Simon Lamsma i violistkinja Tabea Zimmermann, četiri vile koje čine bend Warpaint, Dženi Berggren iz grupe Ace of Base, ali i regionalne vile Natali Dizdar i Kaliopi, zatim vila jugoslovenskog glumišta Anica Dobra i mnoge druge, biće deo jedinstvenog iskustva koje će ponuditi ovaj festival u magičnom ambijentu Fruške gore kroz različite sadržaje – predstave, koncerte, plesne performanse, poeziju, film, gastrokulturu, rok kamp za devojčice, kao i programe za najmlađe. Celokupan program festivala možete pronaći na ovom linku.

Partner programskog luka Heroine je Erste banka.

Ulaz je slobodan.

Foto: Promo

Oznake:

Datum

04. јун 2022.
Završen!

Vreme

23:00

Lokacija

Vrdnik
Vrdnik
Kategorija

Organizator

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”
Internet adresa
https://novisad2022.rs/