Kaliopi / Vila

Jedan od najpoznatijih vokala balkanske muzičke scene, Kaliopi, održaće koncert 3. juna u 21.30 časova u Vrdniku, unutar porodičnog festivala „Vila“, programskog luka Heroine.

Kaliopi je najveća makedonska pop-rock zvezda i jedan od najvećih i najoriginalnijih vokala na Balkanu. U njenoj dugoj i plodnoj karijeri nadopunjenoj sa njenom specifičnom bojom vokala, moćnoj interpretaciji i kao autor velikog broja hitova za sebe i druge pevače, Kaliopi je postavila visoke standarde i utisnula trajni pečat u muzici, postajući miljenica svoga naroda i Balkanska muzička diva.

 

Muzikom počinje da se bavi sa 9 godina, osvajajući prvo mesto na tadašnjem najvećem dečjem festivalu. Njen prvi uspeh i popularnost u zemljama bivše Jugoslavije počinje sa grupom „Kaliopi”, osnovanom od strane njenog producenta i autora Romeo Grilla. Od 1999 god. Kaliopi počinje svoju solo karijeru albumom „Oboi me”, kao zajednički autorski rad sa Romeom Grillom sa kojim i dan danas sarađuje.

Tokom dosadašnje karijere objavila je 15 albuma i veliki broj singlova, održala brojne koncerte, nastupila u svim većim koncertnim dvoranama Ex Yu kao i šire u dvoranama u Torontu, Sidneju, Melbournu, Moskvi, Baku, Stokholmu, Geteborgu, Malmeu, Minsku, Tirani, učestvovala na velikim festivalima i stekla brojne nagrade i priznanja. Na poziv Makedonske Radio Televizije predstavljala je Makedoniju na Eurosongu dva puta, a pesma „Crno i belo” postala je apsolutni planetarni hit.

Pored svoje višedecenijske posvećenosti pop-rok muzici, Kaliopi je kao pevačica i autorka sarađivala i na mnogim drugim različitim projektima, kao rezultat njene umetničke sestranosti i inspiracije. Komponovala je muziku za film, pozorište i balet, glumila u prvom makedonskom mjuziklu „Čija si“, učestvovala u nekoliko etno-džez projekta sa Tavitjan Brothers a jedna od najznačajnijih saradnji je sa Edinom Karamazovim, sa kojim je snimila album „Oblivion”, koji je rezultat izuzetne kohezije njihovih muzičkih izraza. Kasnije je, na poziv Karamazova, gostovala i na njegovom albumu „The Lute is a Song” pored imena poput Stinga, Renne Fleming i Andreasa Sholla.
Kaliopi je proglašena počasnim ambasadorom UNHCR-a u Makedoniji, počasnim umetničkim ambasadorom makedonske ekonomije u svetu, a pored mnogobrojnih nagrada i priznanja dobitnik je i statue „Majka Tereza” za njen istaknuti i predan humanitarni rad.

Festival „Vila” održaće se od 3. do 5. juna u Vrdniku na Fruškoj gori, najstarijem nacionalnom parku u Srbiji. Gotik vila Tarja Turunen, vile klasične muzike – violinistkinja Simon Lamsma i violistkinja Tabea Zimmermann, četiri vile koje čine bend Warpaint, Dženi Bergren iz grupe Ace of Base, ali i regionalne vile Natali Dizdar i Kaliopi, zatim vila jugoslovenskog glumišta Anica Dobra i mnoge druge, biće deo jedinstvenog iskustva koje će ponuditi ovaj festival u magičnom ambijentu Fruške gore kroz različite sadržaje – predstave, koncerte, plesne performanse, poeziju, film, gastrokulturu, rok kamp za devojčice, kao i programe za najmlađe. Celokupan program festivala možete pronaći na ovom linku.

Partner programskog luka Heroine je Erste banka.

Ulaz je slobodan.

Foto: Promo

 

Oznake:

Datum

03. јун 2022.
Završen!

Vreme

21:30

Lokacija

Fruške terme
Hotel Fruske Terme, Vrdnik

Organizator

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”
Internet adresa
https://novisad2022.rs/