Калиопи / Вила

Један од најпознатијих вокала балканске музичке сцене, Калиопи, одржаће концерт 3. јуна у 21.30 часова у Врднику, унутар породичног фестивала „Вила” и програмског лука Хероине.

Калиопи је највећа македонска поп-рок звезда и један од највећих и најоригиналнијих вокала на Балкану. У њеној дугој и плодној каријери надопуњеној са њеном специфичном бојом вокала, моћној интерпретацији и као аутор великог броја хитова за себе и друге певаче, Калиопи је поставила високе стандарде и утиснула трајни печат у музици, постајући миљеница свога народа и Балканска музичка дива.

 

Музиком почиње да се бави са 9 година, освајајући прво место на тадашњем највећем дечјем фестивалу. Њен први успех и популарност у земљама бивше Југославије почиње са групом „Калиопи”, основаном од стране њеног продуцента и аутора Romeo Grilla. Од 1999 год. Калиопи почиње своју соло каријеру албумом „Обои ме”, као заједнички ауторски рад са Ромеом Грилом са којим и дан данас сарађује.

Током досадашње каријере објавила је 15 албума и велики број синглова, одржала бројне концерте, наступила у свим већим концертним дворанама Ex Yu као и шире у дворанама у Торонту, Сиднеју, Мелбоурну, Москви, Баку, Стокхолму, Гетеборгу, Малмеу, Минску, Тирани, учествовала на великим фестивалима и стекла бројне награде и признања. На позив Македонске Радио Телевизије представљала је Македонију на Еуросонгу два пута, а песма „Црно и бело” постала је апсолутни планетарни хит.

Поред своје вишедеценијске посвећености поп-рок музици, Калиопи је као певачица и ауторка сарађивала и на многим другим различитим пројектима, као резултат њене уметничке сестраности и инспирације. Компоновала је музику за филм, позориште и балет, глумила у првом македонском мјузиклу „Чија си”, учествовала у неколико етно-џез пројекта са Tavitjan Brothers а једна од најзначајнијих сарадњи је са Едином Карамазовим, са којим је снимила албум „Oblivion”, који је резултат изузетне кохезије њихових музичких израза. Касније је, на позив Карамазова, гостовала и на његовом албуму „The Lute is a Song” поред имена попут Стинга, Рене Флеминг и Андреаса Шола.

Калиопи је проглашена почасним амбасадором УНХЦР-а у Македонији, почасним уметничким амбасадором македонске економије у свету, а поред многобројних награда и признања добитник је и статуе „Мајка Тереза” за њен истакнути и предан хуманитарни рад.

Фестивал „Вила” одржаће се од 3. до 5. јуна у Врднику на Фрушкој гори, најстаријем националном парку у Србији. Готик вила Tarja Turunen, виле класичне музике – виолинисткиња Simon Lamsma и виолисткиња Tabea Zimmermann, четири виле које чине бенд Warpaint, Jenny Berggren из групе Ace of Base, али и регионалне виле Натали Диздар и Калиопи, затим вила југословенског глумишта Аница Добра и многе друге, биће део јединственог искуства које ће понудити овај фестивал у магичном амбијенту Фрушке горе кроз различите садржаје – представе, концерте, плесне перформансе, поезију, филм, гастрокултуру, рок камп за девојчице, као и програме за најмлађе. Целокупан програм фестивала можете пронаћи на овом линку.

Партнер програмског лука Хероине је Ерсте банка.

Улаз је слободан.

Фото: Промо

Ознаке:

Датум

03. Jun 2022.
Завршен!

Време

21:30

Локација

Фрушке терме
Hotel Fruske Terme, Врдник

Организатор

Фондација "Нови Сaд - Европска престоница културе"
Интернет адреса
https://novisad2022.rs/