tarja

Tarja Turunen / Вила

Најсјајнија звезда симфонијске рок сцене Tarja Turunen наступиће 4. јуна у 23 часа на првом фестивалу под називом „Вила”, у срцу најстаријег националног парка, Фрушке горе, у Врднику.

Сопран, композитор и текстописац, достигла је међународну славу као суоснивач и девет година је била глас и имиџ финског симфонијског метал бенда Nightwish, скупљајући са њима златне и платинасте дискографске награде у неколико земаља.

Јединствена комбинација метал музике са Тарјиним сопранским вокалом изнедрила је нови жанр, који је брзо постигао критичку и комерцијалну популарност и инспирисао многе друге метал бендове и извођаче. Али да пева само туђе креације није била њена судбина, а њен таленат је могао у потпуности да процвета само изван тог оквира. Тарја је морала да хода сама.

Коначно слободна да следи сопствену инспирацију, срце и снове, Тарја је започела сопствену соло каријеру успешно посвећену класичној и рок музици. Од 2005. године сваки децембар посвећује преношењу чаролије својих божићних емисија у Финску и иностранство.

Божићни албум Henkäys Ikuisuudesta освојио је двоструку Platinum Record Avard у Финској и изабран је за „Божићни албум године” од свих локалних радио станица у земљи. Тарјини класични наступи нису ограничени на божићне представе, јер је током година изводила концерте камерне музике са оркестрима и различитим поставама у многим земљама. Такође је два пута прошетала чувеном оперском сценом замка Olavinlinna на Оперском фестивалу у Савонлини у Финској, наступајући са Раимом Сиркијом и Хозеом Куром. Најновији исход Тарјине дубоке љубави према класичној музици било је снимање у цркви Lakeuden Risti у Сеинајокију, у Финској, њеног првог класичног студијског албума „Ave Maria – En Plein Air”, објављеног на међународном нивоу 2015. године и дочекан одушевљеним критикама.

Тарјина беспрекорна способност да споји рок и класичну музику нашла је савршену комбинацију у њеном пројекту „Beauty and the Beat” у сарадњи са америчким бубњаром Мајком Тераном. Уз пратњу симфонијског оркестра и хора, турнеја је представила јединствени програм који је укључивао између осталих Пучинија, Моцарта, Баха, Led Zeppelina, Queen и њене сопствене песме. Корак напред након успешних искустава на „Classic and Divine” у Мишколцу у Мађарској 2010. и на „Masters of Rock” фестивалу у Чешкој исте године, али не и последњи. Тарја је још једном делила бину са симфонијским оркестром и хором за специјалну оркестарску турнеју у Русији у марту 2016. године, а у августу исте године је такође позвана као солиста од стране Кими Синфониетта у Финској да отвори јесењу сезону са два концерта: у Концертну дворану у Котки и open air у Коуволи за Ноћ уметности. Други концерт окупио је у центру града преко 15 000 људи, чиме је обележен рекорд публике за оркестар и рекорд посећености концерта.

Такође је било много сарадње и пратећих пројеката за Тарју током година, од електронског пројекта Outlanders, користећи текстове и инспирисан писцем Паулом Коељом, до турнеје са Алисом Купером. Тарја је успешно сарађивала на снимцима са Vithin Temptation, број 1 холандским симфонијским рок бендом са више од 18 000.000 прегледа на Јутјубу са њиховом песмом заједно „Paradise” („What About us?”), немачким електронским уметником број 1 Шилером са којим је Тарја писала заједно песма унапред номинована за Греми награде у САД, легенда хард рока Доро Пеш, највећи рок немачки извођач свих времена Scorpions и са британским оцем признатих Tubular Bells Mikeom Oldfieldom са којим је написала песму инспирисану и забележено у Антигви. Њена последња сарадња била је са немачким бендом Schandmaul за песму „Zu zveit allein”.

Тарја је била номинована за награду Еmmа у Финској 2006. и 2007. и за Еcho награду у Немачкој 2007. године, и она је прва финска соло уметница која је постигла златну плочу у Немачкој, па чак и више, једина која је то успела у оба бенда и као соло уметник.

Фестивал „Вила” одржаће се од 3. до 5. јуна у Врднику на Фрушкој гори, најстаријем националном парку у Србији. Готик вила Tarja Turunen, виле класичне музике – виолинисткиња Simon Lamsma и виолисткиња Tabea Zimmermann, четири виле које чине бенд Warpaint, Jenny Berggren из групе Ace of Base, али и регионалне виле Натали Диздар и Калиопи, затим вила југословенског глумишта Аница Добра и многе друге, биће део јединственог искуства које ће понудити овај фестивал у магичном амбијенту Фрушке горе кроз различите садржаје – представе, концерте, плесне перформансе, поезију, филм, гастрокултуру, рок камп за девојчице, као и програме за најмлађе. Целокупан програм фестивала можете пронаћи на овом линку.

Партнер програмског лука Хероине је Еrste банка.

Улаз је слободан.

Фото: Промо

Ознаке:

Датум

04. Jun 2022.
Завршен!

Време

23:00

Локација

Врдник
Врдник
Категорија

Организатор

Фондација "Нови Сaд - Европска престоница културе"
Интернет адреса
https://novisad2022.rs/