Удаде се Живка Сиринићка / Вила

Плесна представа „Удаде се Живка Сиринићка” одржаће се у оквиру породичног фестивала „Вила”, у Врднику на Фрушкој гори, 4. јуна у 21 час.

Једна од битних карактеристика националне и традиционалне уметности с почетка двадесетог века биле су представе о херојима, који су били централне личности одређеног времена и својим карактеристикама, као и животом, инспирисали и исказивали највише идеале. Због атмосфере у деветнаестом и почетку двадесетог века, која је била ратнички настројена, национални хероји су били јунаци бојних поља. Српско-турски ратови имали су посебно место у српском културном животу. Традиционална женска улога била је помагање и оплакивање тих јунака. Женска улога је била потврда мушкости хероја, оца, брата, супруга.

„Удаде се Живка Сиринићка” је плесна представа осмишљена да кроз сценарио у оквиру којег се комбинују традиционални плесови, савремени покрет, сценске борбе, песма и драматизација, уз аранжирану, компоновану музику прикаже положај жене на почетку двадесетог века и причу о несерећној љубави, која је опевана у традиционалној песми „Удаде се Живка Сиринићка“.

Представа је посвећена женама, хероинама патријахалног времена.

Фестивал „Вила” одржаће се од 3. до 5. јуна у Врднику на Фрушкој гори, најстаријем националном парку у Србији. Готик вила Tarja Turunen, виле класичне музике – виолинисткиња Simon Lamsma и виолисткиња Tabea Zimmermann, четири виле које чине бенд WarpaintJenny Berggren из групе Ace of Base, али и регионалне виле Натали Диздар и Калиопи, затим вила југословенског глумишта Аница Добра и многе друге, биће део јединственог искуства које ће понудити овај фестивал у магичном амбијенту Фрушке горе кроз различите садржаје – представе, концерте, плесне перформансе, поезију, филм, гастрокултуру, рок камп за девојчице, као и програме за најмлађе. Целокупан програм фестивала можете пронаћи на овом линку.

Улаз је слободан.

Партнер програмског лука Хероине је Еrste банка.

Фото: Промо

Ознаке:

Датум

04. Jun 2022.
Завршен!

Време

21:00

Локација

Фрушке терме
Hotel Fruske Terme, Врдник

Организатор

Фондација "Нови Сaд - Европска престоница културе"
Интернет адреса
https://novisad2022.rs/

Остали организатори

КУД „Вук Караџић" Темерин