Udade se Živka Sirinićka / Vila

Plesna predstava „Udade se Živka Sirinićka” održaće se u okviru porodičnog festivala „Vila”, u Vrdniku na Fruškoj gori, 4. juna u 21 čas.

Jedna od bitnih karakteristika nacionalne i tradicionalne umetnosti s početka dvadesetog veka bile su predstave o herojima, koji su bili centralne ličnosti određenog vremena i svojim karakteristikama, kao i životom, inspirisali i iskazivali najviše ideale. Zbog atmosfere u devetnaestom i početku dvadesetog veka, koja je bila ratnički nastrojena, nacionalni heroji su bili junaci bojnih polja. Srpsko-turski ratovi imali su posebno mesto u srpskom kulturnom životu. Tradicionalna ženska uloga bila je pomaganje i oplakivanje tih junaka. Ženska uloga je bila potvrda muškosti heroja, oca, brata, supruga.

„Udade se Živka Sirinićka” je plesna predstava osmišljena da kroz scenario u okviru kojeg se kombinuju tradicionalni plesovi, savremeni pokret, scenske borbe, pesma i dramatizacija, uz aranžiranu, komponovanu muziku prikaže položaj žene na početku dvadesetog veka i priču o neserećnoj ljubavi, koja je opevana u tradicionalnoj pesmi „Udade se Živka Sirinićka“.

Predstava je posvećena ženama, heroinama patrijahalnog vremena.

Neke od najznačajnijih evropskih heroina umetnosti okupiće se na prvom festivalu pod nazivom „Vila”, u srcu najstarijeg nacionalnog parka, Fruške gore, u Vrdniku od 3. do 5. juna.

Gotik vila Tarja Turunen, vile klasične muzike – violinistkinje Simon Lamsma i violistkinje Tabea Cimerman, četiri vile koje čine bend Warpaint, Dženi Bergren iz grupe Ace of Base, ali i regionalne vile Natali Dizdar Kaliopi i mnoge druge biće deo jedinstvenog iskustva koje će ponuditi ovaj festival u magičnom ambijentu kroz različite sadržaje – predstave, koncerte, plesne performanse, poeziju, film, gastrokulturu, rok kamp za devojčice, kao i programe za najmlađe. Celokupan program festivala možete pronaći na ovom linku.

Ulaz je slobodan.

Partner programskog luka Heroine je Erste banka.

Foto: Promo

Oznake:

Datum

04. јун 2022.
Završen!

Vreme

21:00

Lokacija

Fruške terme
Hotel Fruske Terme, Vrdnik

Organizator

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”
Internet adresa
https://novisad2022.rs/

Ostali organizatori

KUD „Vuk Karadžić” Temerin