Predstava Nasleđe - Srbija

Аманет / EYE.net 2.0

Представа „Аманет”, је прва која ће бити одиграна у склопу позоришног фестивала који је настао као резултат пројекта ЕYE.net 2.0 (European Youth Engagement Network 2.0), 5. априла у 18 часова у СКЦ Фабрици. Представу ће играти учесници пројекта из Србије, а фестивал је део програмске целине Школе будућности у чијем фокусу су млади и њихово укључивање у уметничке, образовне и друштвене активности.

О представи:

Можемо ли све да уништимо потпуно свесни о томе шта се дешава? Захваљујући напретку науке и човечанства, сведочићемо смаку света. Човек одузима земљу својој деци и није забринут. Своју (мајку) земљу третира као ствар која се може купити, опљачкати или продати као стадо или сјајни накит. Његова похлепа ће једног дана прогутати земљу и оставити само пустош. Ваздух је човеку драгоцен, јер сва жива бића деле исти дах. Чини се да човек не примећује ваздух који дише. Као човек који умире данима, он је укочен од загађеног и лошег ваздуха. Знамо: земља не припада човеку. Наставите да прљате свој кревет и једне ноћи ћете се угушити у сопственом смећу. То је крај живота и почетак борбе за опстанак. Чега смо спремни да се одрекнемо да бисмо зауставили ову катастрофу?

Драмски педагог: Соња Лештар

Редитељ: Маја Гргић

Сценограф и костимограф: Ђорђе Марковић

Проширена стварност: Станислав Гргић

Дизајн звука: Милан Инић и Стефан Сабо

Млади коаутори и извођачи: Стефан Сабо / Лена Богнар / Јана Јанковић / Војо Ћетковић / Никола Богдановић / Илија Богдановић / Ана Сарић / Алекса Туцаков / Јована Грабеж / Милана Стојановић / Исидора Лакић / Марија Ђурђевић / Анђела Андријевић / Амелиа Стакић / Хана Гусић / Магдалена Кања / Петра Јовановић / Јована Дугоњић / Емина Дурић / Павле Хрнчић / Нина Лазић / Душан Трбојевић / Софија Марић / Медина Рамадани / Вања Ђуришић / Милан Инић / Матеја Карделис / Вања Халупа / Николина Ђенадија / Данијела Савановић

Подржано од стране града Новог Сада и Министарства културе и информисања Републике Србије.

О фестивалу:

Позоришни фестивал, настао у оквиру пројекта EYE.net 2.0, биће одржан у периоду од 5. до 8. априла у средњим школама у Новом Саду и Зони 021. Претварајући школе у уметничке сцене, а институције културе у центре едукације, пројекат „EYE.net” укључује омладину која ће, кроз рад са врсним уметницима као менторима, сама креирати садржај, односно позоришне представе. Њихова тематика је актуелна и пријемчива широј публици, те су неки од оквира у којима ће млади стварати и евроскептицизам, солидарност, лажне вести, екологија, антифашизам, економија и други.

Учесници из сваке земље бирали су по једну тему којом ће се бавити, па ће од 5. до 8. априла, љубитељи ангажованог театра имати прилику да погледају чешку представу „Последња битка маршала Коњева”, француску „Застани пред рушевинама”, представу из Немачке „Зашто?”, представу групе младих који долазе из Грчке „Необележена земља”, из Италије „Да ли волите парадајз сос?”, из Литваније „Звук тишине” и Словеније „Неки то воле лажно”. Након или током сваке од представа одржаће се и интерактивна дебата са младом публиком.

Улаз на све представе у оквиру фестивала је слободан.

Фото: Промо

The event is finished.

Ознаке:

Датум

05. Април 2022.
Завршен!

Време

18:00 - 19:30

Локација

Студентски културни центар Фабрика
Булевар деспота Стефана 5, Нови Сад

Организатор

Фондација "Нови Сaд - Европска престоница културе"
Интернет адреса
https://novisad2022.rs/

Остали организатори

Младински културни центар „Марибор"
Интернет адреса
https://mkc.si/
Лицеулице
Интернет адреса
https://liceulice.org/
Монтажстрој
Интернет адреса
https://montazstroj.hr/en/
Удружење „Држ, не дај"
Интернет адреса
http://www.drznedaj.rs/
Kilowatt фестивал (Италија)
Интернет адреса
https://www.kilowattfestival.it/
ЕПК Каунас 2022 (Литванија)
Интернет адреса
https://kaunas2022.eu/en/