zvuk tišine

Звук тишине / EYE.net 2.0

Представа „Звук тишине” биће пуштана онлајн у склопу позоришног фестивала који је настао као резултат пројекта ЕYE.net 2.0 (European Youth Engagement Network 2.0), 8. априла у 18 часова, у позоришној сали Културног центра Новог Сада. Представу ће играти учесници пројекта из Литваније, а фестивал је део програмске целине Школе будућности у чијем фокусу су млади и њихово укључивање у уметничке, образовне и друштвене активности.

О представи:

Перформанс о звуку тишине. Перформанс који изазива емпатију, способност да упознамо и разумемо људе који живе у тишини. Позваћемо публику не само да види, већ и да доживи позориште, тражећи са глумцима језик који свако разуме и упуштајући се у потрагу за својим и туђим способностима. Позваћемо вас не само да сагледате солидарност споља, већ да је живите, да осетите да заједно можемо да мењамо и да се мењамо. Јер у позоришту живот помаже при стварању а стварање нам помаже да живимо.

Редитељ и сценограф: Rokas Lažaunykas

Асистент редитеља: Greta Dirmauskaită

Медијски уметник: Titas Jurjonas

Млади коаутори и извођачи: Rūta Mingailaitė / Donatas Mineikis / Paulius Jurjonas / Eva Kisieliūtė / Greta Balčiūnaitė / Ignė Birškutė / Karolina Jablonskytė / Livija Andruškevičiūtė / Saulė Zokaitytė / Rugilė Tamošauskaitė / Skaistė Grašytė / Miglė Janutėnaitė / Emilija Dedelaitė / Greta Dirmauskaitė / Dominykas Vaitiekūnas / Arvydas Šaučiūnas / Mindaugas Gargasas / Titas Jurjonas / Rokas Lažaunykas / Austėja Pociūtė / Inga Samoškaitė

Подржано од стране Mr Stagey и Lietuvos kurčiųjų draugija / Литванско удружење глувих

О фестивалу:

Позоришни фестивал, настао у оквиру пројекта EYE.net 2.0, биће одржан у периоду од 5. до 8. априла у средњим школама у Новом Саду и Зони 021. Претварајући школе у уметничке сцене, а институције културе у центре едукације, пројекат „EYE.net” укључује омладину која ће, кроз рад са врсним уметницима као менторима, сама креирати садржај, односно позоришне представе. Њихова тематика је актуелна и пријемчива широј публици, те су неки од оквира у којима ће млади стварати и евроскептицизам, солидарност, лажне вести, екологија, антифашизам, економија и други.

Учесници из сваке земље бирали су по једну тему којом ће се бавити, па ће од 5. до 8. априла, љубитељи ангажованог театра имати прилику да погледају чешку представу „Последња битка маршала Коњева”, француску „Застани пред рушевинама”, представу из Немачке „Зашто?”, представу групе младих који долазе из Грчке „Необележена земља”, из Италије „Да ли волите парадајз сос?”, Словеније „Неки то воле лажно”, као и из Србије „Аманет”. Након или током сваке од представа одржаће се и интерактивна дебата са младом публиком.

Улаз на све представе у оквиру фестивала је слободан.

Фото: Промо

Ознаке:

Датум

08. Април 2022.
Завршен!

Време

18:00 - 19:30

Локација

Културни центар Новог Сада
Католичка порта 5, Нови Сад

Организатор

Фондација "Нови Сaд - Европска престоница културе"
Интернет адреса
https://novisad2022.rs/

Остали организатори

Младински културни центар „Марибор"
Интернет адреса
https://mkc.si/
Лицеулице
Интернет адреса
https://liceulice.org/
Монтажстрој
Интернет адреса
https://montazstroj.hr/en/
Удружење „Држ, не дај"
Интернет адреса
http://www.drznedaj.rs/
ЕПК Каунас 2022 (Литванија)
Интернет адреса
https://kaunas2022.eu/en/