predstava Zastani pred ruševinama

Застани пред рушевинама / EYE.net 2.0

Представа „Застани пред рушевинама” ће бити одиграна у склопу позоришног фестивала који је настао као резултат пројекта ЕYE.net 2.0 (European Youth Engagement Network2.0), 5. априла у 20 часова на малој сцени Позоришта младих. Представу ће играти учесници пројекта из Француске, а фестивал је део програмске целине Школе будућности у чијем фокусу су млади и њихово укључивање у уметничке, образовне и друштвене активности.

О представи:

Плешемо ли на Титанику?

Наше друштво је болесно, а нико заправо не може да каже од чега. Желимо да испитамо ту болест кроз призму јавног простора: јавни простор је тело нашег друштва.

Зар јавни простор полако не постаје простор који се од‌једном супротставља појединцима који су га осмислили?

Наша представа је једна осетљива фотографија овог јавног простора. Желимо да је гледамо, осетимо, поделимо наше страхове и жеље са осталим Европљанима. Да се са њима осврнемо на питање: зар не желимо да видимо знакове предстојеће катастрофе или ти знакови ни не постоје?

У форми путовања вођеног ГПС-ом, прошетаћемо јавним простором како бисмо потражили симптоме ове болести; Потрудићемо се да видимо оно што не видимо или више не можемо да видимо. Фемицид на улицама, бескућници који мртви леже на земљи, развој надзорних камера, насиље полиције… али такође и знаци пажње, моменти хуманости…

Креативно менторство: Kate Papi, Eric Vanelle и колектив La Volte

Млади коаутори и извођачи: Inès Massa / Clara Barbier / Emilie Arnaud / Louise Morel / Marie Le Galloc’h / Isabelle Gaspar / Louise Espaignet / Guillaume Marrakchi / Idrissa Oili Soufou / Scarlett Audry / Clémence Herquin / Nina Baudy / Marie Baldy / Lucie Barbier / Jérôme de la Bernadie / Lucille de Rochegonde / Loan Le Dihn / Amarine Rignanese / Oriane Paralté

Подржано од стране региона Окситанија / Conseil Départemental de la HauteGaronne / Ville de Toulouse / Institut Français / Teatroskop / Goethe Institut / La Biennale internationale des arts vivants

О фестивалу:

Позоришни фестивал, настао у оквиру пројекта EYE.net 2.0, биће одржан у периоду од 5. до 8. априла у средњим школама у Новом Саду и Зони 021. Претварајући школе у уметничке сцене, а институције културе у центре едукације, пројекат „EYE.net” укључује омладину која ће, кроз рад са врсним уметницима као менторима, сама креирати садржај, односно позоришне представе. Њихова тематика је актуелна и пријемчива широј публици, те су неки од оквира у којима ће млади стварати и евроскептицизам, солидарност, лажне вести, екологија, антифашизам, економија и други.

Учесници из сваке земље бирали су по једну тему којом ће се бавити, па ће од 5. до 8. априла, љубитељи ангажованог театра имати прилику да погледају чешку представу „Последња битка маршала Коњева”, представу из Немачке „Зашто?”, представу групе младих који долазе из Грчке „Необележена земља”, из Италије „Да ли волите парадајз сос?”, из Литваније „Звук тишине”, Словеније „Неки то воле лажно”, као и из Србије „Аманет”. Након или током сваке од представа одржаће се и интерактивна дебата са младом публиком.

Улаз на све представе у оквиру фестивала је слободан.

Фото: Промо

Ознаке:

Датум

05. Април 2022.
Завршен!

Време

20:00 - 21:30

Локација

Позориште младих
Ignjata Pavlasa 4, Нови Сад

Организатор

Фондација "Нови Сaд - Европска престоница културе"
Интернет адреса
https://novisad2022.rs/

Остали организатори

Младински културни центар „Марибор"
Интернет адреса
https://mkc.si/
Лицеулице
Интернет адреса
https://liceulice.org/
Монтажстрој
Интернет адреса
https://montazstroj.hr/en/
Удружење „Држ, не дај"
Интернет адреса
http://www.drznedaj.rs/
Kilowatt фестивал (Италија)
Интернет адреса
https://www.kilowattfestival.it/
ЕПК Каунас 2022 (Литванија)
Интернет адреса
https://kaunas2022.eu/en/