Последња битка Маршала Коњева / EYE.net 2.0

Представа „Последња битка Маршала Коњева”, биће одиграна у склопу позоришног фестивала који је настао као резултат пројекта ЕYE.net 2.0 (European Youth Engagement Network 2.0), 6. априла у 20 часова на Малој сцени у Позоришту младих. Представу ће играти учесници пројекта из Чешке, а фестивал је део програмске целине Школе будућности у чијем фокусу су млади и њихово укључивање у уметничке, образовне и друштвене активности.

О представи:

Некада давно, између истока и запада, између бившег совјетског блока и Европске уније, између прошлости и садашњости, стајала је, на малом тргу у Прагу, статуа руског генерала. Онда је једне ноћи неко по њој просуо црвену боју. Шта је требало учинити? Неко је покушао да скине боју, док ју је неко други покрио цвећем. Неко је пуцао из пиштоља у статуу издалека, па је полиција почела да је обезбеђује. Изгледало је као да је последња битка маршала Коњева почела. Ко се овде пита? Да ли ће уклањање статуе променити нашу прошлост? И да ли ће те гараже коначно бити изграђене тамо? Сликовит колаж приказује потребу да се избори са историјском траумом руске окупације, евроскептицизмом и сећањем на јавни простор.

Креативно менторство: Zuzana Burianová, Barbora Šupová

Млади коаутори и извођачи: Nikol Arenbergerová / Anna Fialová / Magdalena Formánková / Hannah Josková / Kristýna Knotová / Adam Kobulej / Šimon Kobulej / Markéta Kultová / Rosalie Malinská / Lucie Matinová / Klára Müllerová / Anna Myslíková / Jolana Ritterová / Petra Šavrdová / David Vojáček / Eva Vrbová

Подржано од стране града Прага.

О фестивалу:

Позоришни фестивал, настао у оквиру пројекта EYE.net 2.0, биће одржан у периоду од 5. до 8. априла у средњим школама у Новом Саду и Зони 021. Претварајући школе у уметничке сцене, а институције културе у центре едукације, пројекат „EYE.net” укључује омладину која ће, кроз рад са врсним уметницима као менторима, сама креирати садржај, односно позоришне представе. Њихова тематика је актуелна и пријемчива широј публици, те су неки од оквира у којима ће млади стварати и евроскептицизам, солидарност, лажне вести, екологија, антифашизам, економија и други.

Учесници из сваке земље бирали су по једну тему којом ће се бавити, па ће од 5. до 8. априла, љубитељи ангажованог театра имати прилику да погледају француску представу „Застани пред рушевинама”, представу из Немачке „Зашто?”, представу групе младих који долазе из Грчке „Необележена земља”, из Италије „Да ли волите парадајз сос?”, из Литваније „Звук тишине”, Словеније „Неки то воле лажно”, као и из Србије „Аманет”. Након или током сваке од представа одржаће се и интерактивна дебата са младом публиком.

Улаз на све представе у оквиру фестивала је слободан.

Фото: Промо

Ознаке:

Датум

06. Април 2022.
Завршен!

Време

20:00 - 21:30

Локација

Позориште младих
Ignjata Pavlasa 4, Нови Сад

Организатор

Фондација "Нови Сaд - Европска престоница културе"
Интернет адреса
https://novisad2022.rs/

Остали организатори

Младински културни центар „Марибор"
Интернет адреса
https://mkc.si/
Лицеулице
Интернет адреса
https://liceulice.org/
Монтажстрој
Интернет адреса
https://montazstroj.hr/en/
Удружење „Држ, не дај"
Интернет адреса
http://www.drznedaj.rs/
ЕПК Каунас 2022 (Литванија)
Интернет адреса
https://kaunas2022.eu/en/