Неки то воле лажно / EYE.net 2.0

Представа „Неки то воле лажно” ће бити одиграна у склопу позоришног фестивала који је настао као резултат пројекта ЕYE.net 2.0 (European Youth Engagement Network 2.0), 6. априла у 18 часова у СКЦ Фабрици. Представу ће играти учесници пројекта из Словеније, а фестивал је део програмске целине Школе будућности у чијем фокусу су млади и њихово укључивање у уметничке, образовне и друштвене активности.

О представи:

0 = злато Злато = 0 0 и 1 = подаци подаци су злато, а злато је прљаво

Живимо у добу информација. Подаци су ново злато. Онај ко контролише податке, држи злато у својим рукама. Људско понашање и анализа расуђивања нам говоре да нисмо толико рационални колико бисмо желели да будемо, а технолошка еволуција нам је предала паметни-мега-телефон. Када вести постају лажне? Ко жуди за тим и ко жели лажне информације? Зашто осуђујемо грех, а хвалимо грешнике? Зашто нема лажних вести о воћу и поврћу?

Представа на тему медија, извештавања и манипулације је поклањање пакета података и информација. Публика мора сама да одвоји жито од кукоља.

Креативно менторство: Барбара Полајнар, Зоран Петровић

Млади коаутори и извођачи: Леонардо Ерјавец / Даворин Јухарт / Мухамед Кулаузович / Давид Марн / Јан Франц Подбрежник / Нина Сланич / Катја Уршула Симонич / Сарах Женко / Патрициа Жупанович

О фестивалу:

Позоришни фестивал, настао у оквиру пројекта EYE.net 2.0, биће одржан у периоду од 5. до 8. априла у средњим школама у Новом Саду и Зони 021. Претварајући школе у уметничке сцене, а институције културе у центре едукације, пројекат „EYE.net” укључује омладину која ће, кроз рад са врсним уметницима као менторима, сама креирати садржај, односно позоришне представе. Њихова тематика је актуелна и пријемчива широј публици, те су неки од оквира у којима ће млади стварати и евроскептицизам, солидарност, лажне вести, екологија, антифашизам, економија и други.

Учесници из сваке земље бирали су по једну тему којом ће се бавити, па ће од 5. до 8. априла, љубитељи ангажованог театра имати прилику да погледају чешку представу „Последња битка маршала Коњева”, француску „Застани пред рушевинама”, представу из Немачке „Зашто?”, представу групе младих који долазе из Грчке „Необележена земља”, из Италије „Да ли волите парадајз сос?”, из Литваније „Звук тишине”, као и из Србије „Аманет”. Након или током сваке од представа одржаће се и интерактивна дебата са младом публиком.

Улаз на све представе у оквиру фестивала је слободан.

Фото: Промо

Ознаке:

Датум

06. Април 2022.
Завршен!

Време

18:00 - 19:30

Локација

Студентски културни центар Фабрика
Булевар деспота Стефана 5, Нови Сад

Организатор

Фондација "Нови Сaд - Европска престоница културе"
Интернет адреса
https://novisad2022.rs/

Остали организатори

Младински културни центар „Марибор"
Интернет адреса
https://mkc.si/
Лицеулице
Интернет адреса
https://liceulice.org/
Монтажстрој
Интернет адреса
https://montazstroj.hr/en/
Удружење „Држ, не дај"
Интернет адреса
http://www.drznedaj.rs/
ЕПК Каунас 2022 (Литванија)
Интернет адреса
https://kaunas2022.eu/en/