Зашто? / EYE.net 2.0

Представу „Зашто?”, гледаћете у склопу позоришног фестивала који је настао као резултат пројекта ЕYE.net 2.0 (European Youth Engagement Network 2.0), 7. априла у 18 часова у Културном центру Новог Сада. Представу, која ће се приказати у виду видео форме са титловима, играће учесници пројекта из Немачке, а фестивал је део програмске целине Школе будућности у чијем фокусу су млади и њихово укључивање у уметничке, образовне и друштвене активности.

О представи:

Пре годину дана, десничарски екстремиста убио је деветоро људи у Ханау из расистичких мотива. Деветоро људи је погинуло у Ханау у ноћи 19. фебруара 2020. године: Ferhat Unvar, Gökhan Gültekin, Hamza Kurtović, Said Nesar Hashemi, Mercedes Kierpacz, Sedat Gürbüz, Kaloyan Velkov, Vili Viorel Păun и Fatih Saraçoălu. Починилац који је изражавао радикално-десничарске ставове пуцао је на њих испред кафића, на паркингу и у киоску. Након тога је убио своју мајку, а затим починио самоубиство.

Млади уметници се осврћу на убиство из угла пријатеља, сведока, жртви, чланова породице и људи који су дошли у контакт са починиоцем.

Данас, годину дана након напада у Ханау, многа питања су остала нерешена: Како се ово могло догодити и да ли је починилац могао бити спречен? Највеће питање односи се на чињеницу да је Немачка, које је с једне стране привржена антифашизму, сада опет уздрмана чином чији је мотив десничарски екстремизам.

Креативно ментрорство: Monika Dobrowlanska, Ilona Raytman, Ramona Scharff, Florian Steindle, Nina Rühmeier, Sachiko Kunieda

Млади коаутори и извођачи: Abdal Al Dana / Cobler Marie / Irrgang Luisa-Victoria / Schneider Sophia Antonia / Stillger Victoria / Böhm-Wirt Anna Lina Mara / Dahlitz Theo Malte / Dedura-Palomero Mariano / Dittrich Malina / Fernandez Durand Aluha / Meusel Lea / Ohliger Paul Leonhard / Rahn Devi Maya / Weißgerber Merle Elisa / Berhane Amon / Fuchs Simon / Grossterlinden Emma Marie / Kopmann Jan-Phillipp / Msemo Adam / Röder Paul Vincent / Rudolph Tillmann / Tav Sercan Emir / Woodgett Fabio Nicolas

Подржано од стране удружења Aktion Mensch и Wilma-Rudolph-Oberschule у Берлину

О фестивалу:

Позоришни фестивал, настао у оквиру пројекта EYE.net 2.0, биће одржан у периоду од 5. до 8. априла у средњим школама у Новом Саду и Зони 021. Претварајући школе у уметничке сцене, а институције културе у центре едукације, пројекат „EYE.net” укључује омладину која ће, кроз рад са врсним уметницима као менторима, сама креирати садржај, односно позоришне представе. Њихова тематика је актуелна и пријемчива широј публици, те су неки од оквира у којима ће млади стварати и евроскептицизам, солидарност, лажне вести, екологија, антифашизам, економија и други.

Учесници из сваке земље бирали су по једну тему којом ће се бавити, па ће од 5. до 8. априла, љубитељи ангажованог театра имати прилику да погледају чешку представу „Последња битка маршала Коњева”, француску „Застани пред рушевинама”, представу групе младих који долазе из Грчке „Необележена земља”, из Италије „Да ли волите парадајз сос?”, из Литваније „Звук тишине”, Словеније „Неки то воле лажно”, као и из Србије „Аманет”. Након или током сваке од представа одржаће се и интерактивна дебата са младом публиком.

Улаз на све представе у оквиру фестивала је слободан.

Фото: Промо

Ознаке:

Датум

07. Април 2022.
Завршен!

Време

18:00 - 19:30

Локација

Културни центар Новог Сада
Католичка порта 5, Нови Сад

Организатор

Фондација "Нови Сaд - Европска престоница културе"
Интернет адреса
https://novisad2022.rs/

Остали организатори

Младински културни центар „Марибор"
Интернет адреса
https://mkc.si/
Лицеулице
Интернет адреса
https://liceulice.org/
Монтажстрој
Интернет адреса
https://montazstroj.hr/en/
ЕПК Каунас 2022 (Литванија)
Интернет адреса
https://kaunas2022.eu/en/