European Youth Engagement Network 2.0 (ЕYE.net 2.0)

European Youth Engagement Network 2.0 (ЕYE.net 2.0) је централни европски пројекат програмске целине „Школе будућности”, подржан кроз програм „Европа за грађане и грађанке – Мреже градова”, а усмерен на креативни рад младих из неколико земаља који ће резултирати стварањем и извођењем више позоришних представа. Овај пројекат биће део програма две Европске престонице културе – Нови Сад 2022 и Каунас 2022.

ЕYЕ.net 2.0 ће трајати шеснаест месеци и укључиће већи број организација из неколико земаља, а водећи партнер је Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе”.

Позоришни фестивал, настао у оквиру овог пројекта, биће одржан у периоду од 5. до 8. априла у средњим школама у Новом Саду и Зони 021. Претварајући школе у уметничке сцене, а институције културе у центре едукације, пројекат „ЕYЕ.net” укључује омладину која ће, кроз рад са врсним уметницима као менторима, сама креирати садржај, односно позоришне представе. Њихова тематика је актуелна и пријемчива широј публици, те су неки од оквира у којима ће млади стварати и евроскептицизамсолидарностлажне вестиекологијаантифашизамекономија и други.

Учесници из сваке земље бирали су по једну тему којом ће се бавити, па ће од 5. до 8. априла, љубитељи ангажованог театра имати прилику да погледају чешку представу „Последња битка маршала Коњева”, француску „Застани пред рушевинама”, представу из Немачке „Зашто?”, представу групе младих који долазе из Грчке „Необележена земља”, из Италије „Да ли волите парадајз сос?”, из Литваније „Звук тишине”, Словеније „Неки то воле лажно”, као и из Србије „Аманет”. Након или током сваке од представа одржаће се и интерактивна дебата са младом публиком.

Све ове представе, биће игране на неколико локација у граду: Гимназији „Лаза Костић” и „Исидора Секулић”, у Карловачкој гимназији, Културном центру Новог Сада, Студентском културном центру Новог Сада, Позоришту младих, ШОСО „Милан Петровић”, као и у средњој школи за дизајн „Богдан Шупут”.

Улаз на све представе у оквиру фестивала је слободан.

У оквиру пројекта, планирано је осам позоришних фестивала: у Новом Саду (Србија), Прагу (Чешка), Сансеполкру (Италија), Марибору и Птују (Словенија), Атини (Грчка), Тулузу и Клермон Ферану (Француска), Берлину (Немачка) и Каунасу (Литванија).

Фото: Промо

 

Ознаке:

Датум

05. - 08. Април 2022.
Завршен!

Организатор

Фондација "Нови Сaд - Европска престоница културе"
Интернет адреса
https://novisad2022.rs/

Остали организатори

Лицеулице
Интернет адреса
https://liceulice.org/
Монтажстрој
Интернет адреса
https://montazstroj.hr/en/
Лицеулице
Интернет адреса
https://liceulice.org/
Монтажстрој
Интернет адреса
https://montazstroj.hr/en/