Необележена земља / ЕYE.net 2.0

Представа „Необележена земља”, је последња представа која ће бити одиграна у склопу позоришног фестивала који је настао као резултат пројекта ЕYE.net 2.0 (European Youth Engagement Network 2.0), 7. априла у 20 часова на Малој сцени Позоришта младих. Представу ће играти учесници пројекта из Грчке, а фестивал је део програмске целине Школе будућности у чијем фокусу су млади и њихово укључивање у уметничке, образовне и друштвене активности.

О представи:

У грчким пределима опустошеним пожарима, који су претрпели последице глобалне климатске кризе, све више људи тражи одговоре и решења. Са више од 20.000 ваздушних турбина на преко 1.500 локација које се тренутно разматрају, постављање ветрењача широм терена постало је тема расправе од самог почетка. Средиште дебате је планински предео Аграфа (на грчком: неписани), непроцењив природни ресурс који се тренутно уређује као потенцијално место за парк ветрењача. Иако би ово био добродошао корак ка коришћењу обновљивих извора енергије и ограничавању емисије угљен-диоксида широм земље, данак који би нанео природи је поражавајући и не сме се занемарити. Неписана земља нуди јединствену могућност да изразимо нашу бригу и поставимо питања која подстичу на размишљање, позивајући на активно учешће и сарадњу широм Европе.

Креативно менторство: Yolanda Markopoulou, Dimitris Georgiadis

Музика: Lumiere Brother

Млади коаутори и извођачи: Menelaos Kyparissis / Lida Manousou Alexiou / Natalia Peleka / Theodosis Tanis / Tasos Provias / Andriani Neokleous / Stavriana Kadi

Подржано од стране грчког уметничког позоришта „Каролос Кун” и Министарства културе и спорта Грчке

О фестивалу:

Позоришни фестивал, настао у оквиру пројекта EYE.net 2.0, биће одржан у периоду од 5. до 8. априла у средњим школама у Новом Саду и Зони 021. Претварајући школе у уметничке сцене, а институције културе у центре едукације, пројекат „EYE.net” укључује омладину која ће, кроз рад са врсним уметницима као менторима, сама креирати садржај, односно позоришне представе. Њихова тематика је актуелна и пријемчива широј публици, те су неки од оквира у којима ће млади стварати и евроскептицизам, солидарност, лажне вести, екологија, антифашизам, економија и други.

Учесници из сваке земље бирали су по једну тему којом ће се бавити, па ће од 5. до 8. априла, љубитељи ангажованог театра имати прилику да погледају чешку представу „Последња битка маршала Коњева”, француску „Застани пред рушевинама”, представу из Немачке „Зашто?”, из Италије „Да ли волите парадајз сос?”, из Литваније „Звук тишине”, Словеније „Неки то воле лажно”, као и из Србије „Аманет”. Након или током сваке од представа одржаће се и интерактивна дебата са младом публиком.

Улаз на све представе у оквиру фестивала је слободан.

Фото: Промо

Ознаке:

Датум

07. Април 2022.
Завршен!

Време

20:00 - 21:00

Локација

Позориште младих
Ignjata Pavlasa 4, Нови Сад

Организатор

Фондација "Нови Сaд - Европска престоница културе"
Интернет адреса
https://novisad2022.rs/

Остали организатори

Младински културни центар „Марибор"
Интернет адреса
https://mkc.si/
Лицеулице
Интернет адреса
https://liceulice.org/
Монтажстрој
Интернет адреса
https://montazstroj.hr/en/
Удружење „Држ, не дај"
Интернет адреса
http://www.drznedaj.rs/
ЕПК Каунас 2022 (Литванија)
Интернет адреса
https://kaunas2022.eu/en/